Чи можна відмовитись від залучення до суспільно корисних робіт


◦ Соціальне страхування
◦ Офіційні роз’яснення
25.09.2023

Війна спричинила падіння економіки України, а з цим і зростання безробіття серед населення. За офіційною інформацією Державної служби зайнятості, нині на одну вакансію претендує до 8 осіб. Тому уряд запропонував механізм залучення всіх, хто тимчасово втратив роботу, до «Армії відновлення» країни через виконання ними суспільно корисних робіт, які будуть оплачені щонайменше на рівні мінімальної заробітної плати. На сьогодні ми маємо дві армії: одна захищає Україну на фронті, інша працює. І всі ті, хто своєю працею також наближають нашу перемогу, складають «Армію відновлення».

Чи може особа, зареєстрована як безробітна у центрі зайнятості, відмовитись від залучення до суспільно корисних робіт?

Відповідно до статті 43 Конституції України використання примусової праці забороняється.

У той же час згідно з Порядком реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, відмова від виконання суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану є підставою для припинення центром зайнятості реєстрації безробітного та відповідно скасування права отримання виплат за цим видом страхування.

Виплата допомоги по безробіттю призупиняється на період участі в громадських роботах та інших роботах тимчасового характеру або в умовах воєнного стану у суспільно корисних роботах і поновлюється після припинення участі безробітного у таких роботах.


Джерело: Мінекономіки

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП