Чи можна звільнити невакцинованого працівника


◦ Трудовi вiдносини
◦ Відсторонення від роботи
10.11.2021

Головне управління Держпраці у Харківській області повідомляє, що у ст. 46 КЗпП визначений вичерпний перелік підстав для відсторонення від роботи. Якщо роботодавець відсторонить працівника від роботи у зв’язку з відмовою вакцинуватися проти COVID-19, працівник може оскаржити таке відсторонення в суді.

Додатково фахівці Держпраці інформують, що частиною другою ст. 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» визначено, що працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та (або) поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов’язковим профілактичним щепленням також проти інших відповідних інфекційних хвороб. У разі відмови або ухилення від обов’язкових профілактичних щеплень у порядку, встановленому законом, ці працівники відсторонюються від виконання зазначених видів робіт. Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням, встановлюється МОЗ.

Також у Держпраці вказують, що освітяни та працівники органів влади, які мають абсолютні протипоказання до проведення щеплень, не підлягатимуть обов’язковій вакцинації.

Одночасно звертається увага, що законодавством про працю не передбачена така підстава для звільнення, як відсутність у працівника щеплення проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, або відмова від вакцинації.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП