Чи можуть укладатися цивільно-правові договори без зазначення строку


◦ Трудовi вiдносини
◦ Робота за договорами/угодами ЦПХ
17.03.2021

Цивільно-правові договори (ЦПД) не можуть укладатися на невизначений строк, оскільки такі договори оформлюють лише на строк, за який має бути наданий результат роботи (тобто надана послуга чи виконана робота, передбачену умовами договору). За ЦПД оплачують не процес праці, а його кінцевий результат, який визначають після закінчення роботи й оформлюють актом.

Тому ЦПД, укладені на невизначений строк, свідчать про ознаки трудових відносин — таку неоднозначну думку висловили в Управлінні Держпраці у Кіровоградській області.

Укотре наголошено, що основною відмінністю між ЦПД та трудовими договорами є така: трудове законодавство регулює процес трудової діяльності, її організацію, а за ЦПД процес організації трудової діяльності залишається за його межами, метою договору є отримання певного матеріального результату.

За трудовим договором працівника приймають на роботу (посаду), включену до штату підприємства, для виконання певної роботи (певних функцій) за конкретною кваліфікацією, професією, посадою. Працівнику гарантують зарплату, встановлені трудовим законодавством гарантії, пільги, компенсації тощо.

Натомість за ЦПД оплачують результати, які визначають після закінчення роботи, й оформлюють актами здавання-приймання виконаних робіт (наданих послуг). Договором також може бути передбачено попередню або поетапну оплату.

Часто під час укладання ЦПД суб’єкти господарювання не обумовлюють кількісний обсяг виконання робіт, що є підставою для висновків про виконання зазначених робіт на постійній основі. Тож під час укладання ЦПД мають бути чітко зазначені обсяги виконання робіт і строк, за який ці роботи мають бути виконані.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП