Чи надається невикористана додаткова відпустка "на дітей" на новому місці роботи


◦ Час відпочинку
◦ Відпустки
◦ Соціальні відпустки
◦ Відпустки працівникам, які мають дітей
14.09.2023


До Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області звернулась бухгалтер, яка працює у ФОП, що здійснює свою господарську діяльність у місті Кропивницькому. Звернення стосувалося права працівниці, яка прийшла на роботу в лютому 2023 року, є одинокою матір`ю і претендує на отримання додаткової соціальної відпустки відповідно до ст. 19 Закону України «Про відпустки».

У довідці з попереднього місця роботи зазначено, що працівниця не скористалася цією відпусткою у 2023 році, і не вказано, чи отримала вона компенсацію за неї у зв`язку зі звільненням.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» скасовані будь-які вимоги до нового роботодавця щодо перерахування компенсацій за невикористані відпустки.

Крім того, ч. 1 ст. 47 КЗпП України передбачено, що роботодавець зобов’язаний у день звільнення видати працівникові копію наказу (розпорядження) про звільнення, письмове повідомлення про нараховані та виплачені йому суми при звільненні (ст. 116) та провести з ним розрахунок у строки, визначені ст. 116 цього Кодексу, а також на вимогу працівника внести належні записи про звільнення до трудової книжки.

Також ст. 117 КЗпП України передбачено, що в разі невиплати з вини роботодавця належних звільненому працівникові сум у строки, визначені ст. 116 цього Кодексу, за відсутності спору про їх розмір, підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку, але не більш як за шість місяців.
 

Таким чином, новий роботодавець не зобов'язаний надавати додаткову соціальну відпустку. Працівниця має звернутися до попереднього роботодавця для отримання компенсації за невикористану відпустку, яка мала бути їй виплачена під час звільнення.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП