Чи подавати Додаток 1 «уточнюючої» об’єднаної звітності, якщо ДПС донарахувала суми ЄСВ за попередні періоди


◦ Облік та оподаткування
◦ ЄСВ
◦ Звітність
◦ Податкова звітність
◦ Єдиний звіт з ЄСВ і ПДФО
◦ Офіційні роз’яснення
01.09.2022

ДПС роз'яснила, чи подають страхувальники (роботодавці) Додаток 1 до податкового розрахунку з типом «Уточнюючий», якщо за результатами перевірки органом ДПС донараховано суми ЄСВ за попередні звітні періоди.

Платник ЄСВ може провести коригування та виправити помилку, допущену у попередніх звітних (податкових) періодах, здійснити донарахування або зменшення ЄСВ, застосовуючи коди типу нарахувань, передбачені п. 1 розділу IV Порядку № 4.

Якщо податкові органи донараховують або зменшують суму ЄСВ на суму зарплати (доходу), нарахованої (нарахованого) у попередніх звітних (податкових) періодах, застосовують коди типу нарахувань 11 та 12:

  • 11 — сума зарплати (доходу), нарахована у попередніх звітних (податкових) періодах на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) зарплати (доходу), на яку (який) під час перевірки податковими органами донараховано суму ЄСВ;
  • 12 — сума зарплати (доходу), нарахована у попередніх звітних (податкових) періодах на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводять нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) зарплати (доходу), на яку (який) під час перевірки податковими органами зменшено зайво нараховану суму ЄСВ.
Тож коли за результатами перевірки донараховано своєчасно не нарахований ЄСВ за минулі періоди, то страхувальнику потрібно подати Додаток 1 до податкового розрахунку.

При цьому суми донарахованого ЄСВ показують у Додатку 1 у тому місяці звітного (податкового) кварталу, в якому узгоджено такі донараховані суми.


Джерело: база знань "ЗІР" (zir.tax.gov.ua)


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП