Чи подавати форму № 1-ОПП на головбуха-сумісника


◦ Облік та оподаткування
◦ Звітність
◦ Податкова звітність
◦ Повідомлення про прийнятих працівників
10.12.2021

Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків роз’яснює питання, чи потрібно подавати заяву за ф. № 1-ОПП, якщо особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку, яка працювала за сумісництвом (або виконувала обов’язки), переведено на постійну основу.

Повідомляється, що відповідно до ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» бухгалтерський облік на підприємстві ведеться безперервно з дня реєстрації підприємства до його ліквідації. Однією із форм організації бухгалтерського обліку є введення до штату підприємства посади бухгалтера.

Згідно з п. 66.4 ПКУ платники податків — юридичні особи та їх відокремлені підрозділи зобов’язані подати контролюючому органу відомості стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку у 10-денний строк з дня взяття на облік чи виникнення змін у облікових даних платників податків, шляхом подання заяви.

Порядок внесення змін до облікових даних платників податків визначено розділом IX Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 р. № 1588 (далі — Порядок № 1058).

Для внесення змін стосовно особи, відповідальної за ведення бухгалтерського обліку, юридична особа подає заяву за ф. № 1-ОПП з позначкою «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку». Така заява має бути подана у строки, встановлені п. 66.4 ПКУ, незалежно від того, чи є для особи робота бухгалтером на підприємстві основною роботою чи роботою за сумісництвом.

Якщо в особи на одному і тому ж підприємстві робота бухгалтером за сумісництвом стає основним місцем роботи (без перерви), подання заяви за ф. № 1-ОПП не є обов’язковим, якщо дані про цю особу як про бухгалтера вже були повідомлені підприємством в останній заяві за ф. № 1-ОПП, прийнятій контролюючим органом, і такі дані є достовірними. Переглянути облікові дані платник податків може в Електронному кабінеті.

Якщо дані про особу, яка є бухгалтером, раніше не були надані підприємством до контролюючого органу, відповідна заява за ф. № 1-ОПП не була прийнята у зв’язку з помилками або з будь-яких інших причин наявні в ДПС дані про бухгалтера підприємства не відповідають фактичним відомостям про таку посадову особу, підприємство має подати заяву за ф. № 1-ОПП з позначкою «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку».

У полі «Дата призначення» має бути вказана дата, з якої особа почала виконувати обов’язки бухгалтера на підприємстві. Якщо така робота спочатку виконувалась за сумісництвом, а потім стала основним місцем роботи (без перерви), має бути зазначена дата початку роботи за сумісництвом.


Ф. № 1-ОПП

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП