Чи потрібна згода працівників на обробку персональних даних


◦ Трудовi вiдносини
◦ Прийняття на роботу
08.10.2021

Уповноважений ВРУ з прав людини нагадав роботодавцям про неправомірне витребування згоди на обробку персональних даних у випадках, коли таку згоду не вимагає Закон України «Про захист персональних даних».

Під час укладення трудового договору громадянин зобов'язаний згідно зі ст. 24 КЗпП подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку (за наявності) або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб, а у випадках, передбачених законодавством, — також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я, відповідний військово-обліковий документ та інші документи.

Водночас у Законі України «Про захист персональних даних» встановлено, що обробку персональних даних проводять, зокрема, у випадках, передбачених законами України, у порядку, визначеному законодавством.

У разі реалізації права на працю обробку персональних даних здійснюють відповідно до КЗпП та інших нормативно-правових актів, трудового договору, а не на підставі окремої згоди на обробку персональних даних.

Тому гарантоване законом право особи на працю не може залежати від надання нею згоди на обробку персональних даних, а особа не може бути примушена роботодавцем до надання такої згоди.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП