Чи правомірно залучати осіб з інвалідністю до роботи в нічний та надурочний час


◦ Трудовi вiдносини
◦ Особливі категорії працівників
◦ Робочий час. Режими роботи
◦ Робота у вихідні й святкові дні та в нічний час
◦ Ненормований робочий час
26.06.2023

Відповідно до вимог статей 55 та 63 Кодексу законів про працю України робота осіб з інвалідністю в нічний час та залучення цих осіб до надурочних робіт допускається лише за їх згодою і за умови, що це не суперечить медичним рекомендаціям.

Особі, яку визнано особою з інвалідністю, крім довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (далі – МСЕК), МСЕК видається індивідуальна програма реабілітації (далі – ІПР) за формою, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України.

В ІПР зазначаються види та обсяги необхідного соціального захисту особи з інвалідністю, зокрема відомості про придатність до відповідної професії: у повному обсязі, з обмеженням обсягу виконуваних робіт та визначенням тривалості робочого дня.

До ІПР включено докладний опис усіх чинників та елементів майбутньої трудової діяльності особи з інвалідністю, обов’язково вказуються: протипоказання за станом здоров’я особи з інвалідністю до професійної діяльності; показані умови праці (важкість, напруженість, режим праці та відпочинку, форма організації праці, санітарно-гігієнічні чинники).

Отже, якщо працівник, який є особою з інвалідністю однієї з груп, надав згоду на роботу в нічний чи надурочний час і в його ІПР відсутні будь-які застереження щодо такого режиму роботи, то цього працівника можна залучати до надурочних робіт та роботи в нічний час.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП