Чи стане колабораціонізм новою підставою для звільнення?


◦ Зміни в законодавстві
◦ Перспективні проєкти
17.11.2022

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів розглянув законопроєкт № 7731 про внесення змін до ст. 41 КЗпП щодо встановлення додаткової підстави розірвання трудового договору.  Документ розроблений з метою врегулювання трудових відносин для захисту національних інтересів України в умовах війни.
 

Законопроєктом передбачається можливість звільнення працівників об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки України, та/або об’єктів критичної інфраструктури в разі підтримки ними ідеології держави-агресора.

Запропонована норма особливо важлива зараз, коли в умовах воєнного вторгнення на територію нашої держави РФ захоплює ЧАЕС та ЗАЕС і намагається здійснювати ядерний та політичний шантаж, перешкоджаючи їх стабільній та безпечній роботі. Відповідно до чинного законодавства людина, в діях якої можна угледіти колабораціонізм, але цей колабораціонізм не доведений ще у встановленому законом порядку, може і далі працювати на підприємстві до доведення вини судом.

«Під час війни це може призвести до вкрай небезпечних наслідків, – зазначила у своєму виступі голова Комітету Галина Третьякова. – До нас зверталися українські підприємства критичної інфраструктури з проханням підготувати відповідний законопроєкт. Зокрема, дуже просили його розробити представники ЗАЕС, на якій вже є випадок, коли працівник, що виявився колаборантом, працює на російську владу, був поновлений на роботі за рішеннями суду».

Реалізація законопроєкту унеможливить вплив колаборантів на національні інтереси та безпеку України й не допустить їх до роботи на об’єктах державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки України, та/або об’єктах критичної інфраструктури, якими є, зокрема, атомні електростанції.

За наслідками попереднього розгляду законопроєкту № 7731 (доопрацьований) Комітет вирішив рекомендувати ВРУ включити його до порядку денного сесії парламенту та прийняти його за основу з використанням ст. 116 Регламенту ВРУ з можливістю внесення змін до інших статей КЗпП, які б повністю поділяли мету законопроєкту, визначену в пояснювальній записці до нього.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП