Чи треба відстороняти від роботи працівників, які не вакцинуються, але працюють дистанційно?


◦ Трудовi вiдносини
◦ Відсторонення від роботи
◦ Карантин
09.11.2021

В.о. Голови Держпраці Ігор Дегнера зазначив, що дистанційна, надомна робота або робота в режимі гнучкого часу — це лише режими роботи. Тому роботодавці мають в обов'язковому порядку відсторонити від роботи таких працівників, якщо вони відмовляються від обов'язкової вакцинації.

На пресконференції очільник Держпраці наголосив, що для відсторонення працівників від роботи має бути виданий наказ по підприємству і доведений до відома працівника під підпис.  «В наказі відповідно має бути зазначено, що таке відсторонення відбувається до усунення причин, що призвели до нього. Тобто фактично до підтвердження проходження вакцинації. Відповідно до законодавства таке відсторонення не підлягає оплаті на той період, на який працівник відсторонений», — зазначив Дегнера.

Коментуючи питання дистанційної роботи для визначених категорій працівників, Дегнера зазначив, що дистанційна, надомна робота або робота в режимі гнучкого часу — це лише режими роботи. Немає винятку в якому режимі роботи працює працівник, законодавство передбачає, що роботодавець повинен цю категорію відсторонити.

Водночас він наголосив, що непроходження обов'язкового профілактичного щеплення не є підставою для звільнення. «Роботодавець не має права звільняти працівника, який відмовився або ухиляється від обов'язкового чи профілактичного щеплення», — сказав Дегнера.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП