Чи втратить чинність електронний цифровий підпис старого зразка


◦ Кадрове діловодство
◦ Електронна документація
24.11.2020

У Мінцифри запевняють, що вже протягом двох років, з моменту набуття чинності Законом України «Про електронні довірчі послуги», українці отримують лише сучасні електронні підписи європейського типу — кваліфіковані та удосконалені. Нагадаємо, що нещодавно в публічному просторі знову постало питання про втрату чинності з 07.11.2020 р. ЕЦП старого зразка, а також питання запровадження обов’язку користуватися КЕП на токенах — спочатку для влади, а з 2022 р. — і для бізнесу.

Як інформує Мінцифра, удосконалений електронний підпис призначений для масового використання. Він найбільш доступний і протягом останніх двох років замінив застарілий ЕЦП. Головна його особливість — можливість зберігання на файловому носії, наприклад, на флешці, та використання в більшості життєвих ситуацій, зокрема, під час отримання е-послуг на порталі «Дія», наприклад, під час відкриття ФОП.

Кваліфікований електронний підпис призначений для використання в ситуаціях, які потребують підвищеного захисту, наприклад, державними службовцями чи нотаріусами. Головна його відмінність від удосконаленого електронного підпису — зберігання на захищеному носії — токені чи у «хмарі».

Протягом двох років відбувався перехід на нові електронні підписи. За цей період закінчилася дія усіх ЕЦП, адже термін їх використання становить саме два роки. Отже, усі електронні підписи, які видані протягом дії Закону, дійсні.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП