Чи зараховується період відсторонення до стажу державної служби


◦ Трудовi вiдносини
◦ Відсторонення від роботи
10.12.2021

Законодавством про державну службу не передбачено, що період відсторонення від роботи не зараховується до стажу державної служби для встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки. Таким чином, на думку НАДС, період відсторонення державного службовця відповідно до постанови КМУ від 09.12.2020 р. № 1236 зараховується до стажу державної служби для встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки та присвоєння чергового рангу.

Про це йдеться у роз’ясненні НАДС від 30.11.2021 р. № 144 р/з.

Дія норм законодавства про працю поширюється на державних службовців у частині відносин, не врегульованих Законом про держслужбу. Згідно зі ст. 46 цього Закону стаж державної служби дає право на встановлення держслужбовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки. До стажу державної служби зараховуються, зокрема, час перебування на посаді державної служби відповідно до вказаного Закону, а також період, коли державний службовець не працював з поважних причин, але залишався у трудових відносинах з державним органом.

Законодавством про державну службу не передбачено, що період відсторонення від роботи не зараховується до стажу державної служби для встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки, вказують у НАДС.

Черговий ранг у межах відповідної категорії посад присвоюється державному службовцю через кожні три роки з урахуванням результатів оцінювання його службової діяльності. Протягом строку застосування дисциплінарного стягнення, а також протягом шести місяців з дня отримання державним службовцем негативної оцінки за результатами оцінювання службової діяльності черговий ранг державному службовцю не присвоюється. Такі періоди не зараховуються до відповідного строку.

Відповідно до п. 9 Порядку присвоєння рангів державних службовців період перебування державного службовця у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та у відпустці без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку не зараховується до стажу роботи для присвоєння чергового рангу. У такому разі стаж роботи для присвоєння чергового рангу обчислюється з урахуванням сумарно періоду роботи до зазначених відпусток та періоду роботи після виходу з них.

Законодавством про державну службу не передбачено інших періодів, які не зараховуються до стажу роботи для присвоєння чергового рангу.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП