Де слідкувати за станом виплат від ФССУ


◦ Соціальне страхування
04.02.2022

Упродовж 2021 р. Фонд соціального страхування України прийняв на фінансування "лікарняні" українських працівників загальною тривалістю 41 мільйон 341 тисяча 662 дні за кошти Фонду. Застраховані особи провели на "лікарняних" у разі захворювань, травм, потреби догляду за хворими рідними або ізоляції від COVID-19 на 4,8 мільйона днів більше, ніж у 2020 р.

Слідкувати за станом усіх виплат від ФССУ можна на телеграм-каналі, де в оперативному режимі оновлюється інформація про здійснене фінансування: https://t.me/socialfund.

Щоб дізнатись дату оплати "лікарняного", потрібно знати точну дату подання за ним заяви-розрахунку роботодавцем – її можна уточнити в бухгалтерії підприємства або відділенні Фонду, для цього у кожному обласному управлінні створено окремі гарячі лінії.

Нагадаємо, допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується Фондом соціального страхування України починаючи із шостого дня "лікарняного" й до моменту одужання або встановлення інвалідності (перші п’ять днів фінансуються за кошти роботодавця). Винятком є допомога по догляду за хворими дітьми, яка фінансується Фондом з першого дня догляду.

Розмір виплат у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності залежить від тривалості страхового стажу та визначається, виходячи із середньоденної заробітної плати працівника. Середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати, на яку нарахований єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, на кількість календарних днів зайнятості у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, невідпрацьованих з поважних причин.

Залежно від страхового стажу розмір допомоги становить:

1) 50 % середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж до 3 років, або в разі самоізоляції від COVID-19 під медичним наглядом незалежно від тривалості стажу;

2) 60 % середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 3 до 5 років;

3) 70 % середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 5 до 8 років;

4) 100 % середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж понад 8 років або за наявності пільг відповідно до законодавства, а також медичним працівникам у разі самоізоляції від COVID-19 під медичним наглядом незалежно від тривалості стажу.


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП