«Декретні» виплачують у повному обсязі і в разі ліквідації підприємства


◦ Оплата праці
◦ Середній заробіток
◦ Допомога по вагітності та пологах
26.04.2021

Фахівці Управління Держпраці у Кіровоградській області повідомляють, що до них під час перевірки звернулася працівниця однієї з бюджетних установ у стані ліквідації, якій Фонд соціального страхування відмовляв у призначенні допомоги по вагітності та пологах. Представник ФСС, за її словами, стверджував, що відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами буде оплачена тільки за дні перебування у трудових відносинах. Підприємство невдовзі мали ліквідувати, і працівниці відмовляли в оплаті всіх днів відпустки.

Інспектор Управління роз’яснила, що законодавство передбачає виплату допомоги по вагітності та пологах застрахованій особі за весь період «декретної» відпустки.

Відпустка триває 70 календарних днів до пологів і 56 — після. Допомога надається у повному обсязі. Якщо ж організацію ліквідовують, матеріальне забезпечення застрахованим особам виплачується правонаступником, а в разі його відсутності — відділенням Фонду соціального страхування за місцем обліку ліквідованого підприємства. Страхові кошти зараховуються на окремий поточний рахунок. Їх можна використати тільки на надання соціальних послуг.

Від редакції додамо, що питання перерахунку суми допомоги в разі звільнення працівниці під час відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами ставлять доволі часто. Тож маємо ще одне підтвердження, що допомогу повертати не потрібно.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП