Депутати подали понад 2,5 тис. правок до законопроєкту про мобілізацію


◦ Зміни в законодавстві
◦ Перспективні проєкти
307

21.02.2024

Нардепи внесли до урядового законопроєкту про посилення мобілізації понад 2,5 тис. правок. Цього місяця документ у другому читанні навряд чи розглянуть.

Про це у коментарі Укрінформу розповів секретар Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко.

"Станом на зараз до другого читання законопроєкту про мобілізацію надійшло 2527 правок. Їх кількість ще може змінитися", — сказав він. 

Оборонний комітет, ймовірно, розпочне напрацьовувати відповідний проєкт закону до голосування в другому читанні вже наступного тижня, проте точна дата початку роботи над ним невідома — представники комітету спершу повинні ознайомитися з остаточною кількістю правок, сформувати порівняльну таблицю. Лише після цього розпочнеться розгляд. 

"Комітет ще не визначився, коли це відбудеться. Не думаю, що цього тижня.
Можливо, наступного",
— додав нардеп. 

Раніше у коментарі РБК-Україна Р. Костенко зазначав, що станом на 20 лютого було внесено понад тисячу правок. 

21 лютого – останній день, коли народні депутати можуть внести поправки до законопроєкту про мобілізацію в Україні.

"Станом на зараз уже внесено понад 1000 поправок. За моєю оцінкою, комітету знадобиться не менш як тиждень на їх опрацювання. Тому я припускаю, що цей документ може бути винесений на голосування в зал до другого читання не раніше початку березня", — сказав Р. Костенко.

Що відомо про мобілізацію в Україні

19 грудня В. Зеленський на пресконференції за підсумками 2023 року заявив, що Генштаб звернувся з питанням мобілізації додаткових 450-500 тис. українців.

25 грудня 2023 року Кабмін вніс до Верховної Ради законопроєкт про вдосконалення процедури мобілізації.

8 січня на засіданні комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики визнав урядовий законопроєкт про мобілізацію таким, що містить корупційні ризики.

11 січня законопроєкт про мобілізацію повернули уряду на доопрацювання без розгляду в парламенті.

Омбудсмен Дмитро Лубінець стверджує, що деякі положення законопроєкту про мобілізацію порушують Конституцію, міжнародні зобов'язання України та права людей. 

Наприкінці січня уряд вніс до Верховної Ради оновлений законопроєкт про мобілізацію. Однак комітет ВР з питань антикорупційної політики на засіданні 5 лютого знову визнав документ таким, що містить корупційні ризики.

Верховна Рада Україні на засіданні 6 лютого підтримала продовження воєнного стану та загальної мобілізації ще на 90 днів – до 13 травня 2024 року.

7 лютого ВР підтримала в першому читанні урядовий законопроєкт № 10449 про посилення мобілізації.

Верховній Раді пропонують пом'якшити норми щодо використання сільськогосподарської та будівельної техніки, прописані в урядовому законопроєкті про мобілізацію. Ці поправки вже внесли до документа. Вони потрібні для того, щоб не паралізувати агросектор.

 

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП