22 березня у Верховній Раді зареєстровано проєкт Закону № 1110 "Про внесення змін до статті 113 Кодексу законів про працю України щодо гарантування оплати часу простою під час воєнного чи надзвичайного стану на території України".

Законопроєктом пропонується доповнити ст. 113 КЗпП та визначити, що час простою не з вини працівника на період воєнного чи надзвичайного стану на території України оплачується за кошти Державного бюджету України у порядку, визначеному КМУ.

Як вказано у картці законопроєкту, з моменту запровадження правового режиму воєнного стану оплата праці працівникам на період простою є проблематичним питанням, оскільки діяльність роботодавців зупиняється через неможливість її здійснення за таких обставин, що призводить до відсутності дохідної частини та коштів на оплату праці під час простою. Тож є потреба чіткого закріплення у КЗпП оплати праці працівників на час простою у період дії воєнного стану на території України коштом Державного бюджету України.

Нагадаємо, що наразі за ст. 113 КЗпП час простою не з вини працівника, в тому числі на період оголошення карантину, встановленого КМУ, оплачується з розрахунку не нижче від 2/3 тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу). Водночас ст. 12 Закону  «Про оплату праці» передбачено, що оплата праці за час простою не з вини працівника належить до мінімальних державних гарантій в оплаті праці.

У разі ухвалення цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.