Держпраці надала роботодавцям рекомендації щодо запобігання поширенню коронавірусу COVID-19


◦ Офіційні роз’яснення
12.03.2020

На думку Держпраці, роботодавці повинні проводити профілактичні заходи, навіть якщо випадки COVID-19 не зареєстровані в місті, де вони здійснюють господарську діяльність. Отже, рекомендації такі:

1) Переконайтеся, що робочі місця ваших працівників чисті та гігієнічні. Поверхні (наприклад, столи та всі робочі поверхні, телефони, клавіатури тощо) потрібно регулярно протирати дезінфікуючим засобом.

2) Потрібно сприяти регулярному та ретельному миттю рук працівниками, підрядниками та замовниками (споживачами). Для цього:

  • розмістіть диспенсери із дезінфікуючими засобами в усіх видних місцях (біля робочих місць) та регулярно заправляйте їх;
  • розмістіть постери (плакати) на видних місцях, що рекламують миття рук;
  • поєднуйте вищенаведені заходи з іншими комунікаційними заходами, такими як надання рекомендацій (прочитання лекцій) фахівцями з охорони праці щодо здоров’я працівників;
  • переконайтесь, що персонал, підрядники та замовники (клієнти) мають доступ до місць, де вони можуть отримати доступ до води з милом.

3) Необхідно сприяти наявності чистого повітря на робочому місці. Розмістіть плакати (постери), що пропагують чисте повітря на робочих місцях. Поєднуйте такі заходи з іншим комунікаційними заходами (інструктажі, навчання), що пропагують гігієну та охорону праці. Переконайтеся, що маски для обличчя, інші тканинні засоби індивідуального захисту доступні на робочих місцях, де є скупчення людей із нежитем (кашлем) на роботі. Для утилізації одноразових масок (фільтрів для масок) мають бути передбачені спеціальні урни.

4) Порадьте працівникам та підрядникам перед поїздками у відрядження отримати загальнонаціональні (загальнодержавні) рекомендації щодо протидії поширенню COVID-19.

5) Розкажіть своїм співробітникам, підрядникам та клієнтам, що COVID-19 може почати поширюватися в їх середовищі в разі наявності осіб з температурою 37,3 ºC. Особам з такою температурою необхідно залишатися вдома (або працювати вдома). Прийом жарознижувальних препаратів, таких як парацетамол/ацетамінофен, ібупрофен або аспірин, особами з температурою, вищою за 37,3 ºC, може замаскувати захворювання (інфікування).

6) Ведіть постійне спілкування з працівниками, видавайте їм прокламації, що рекомендують залишатись вдома (у випадках, коли працівники мають лише легкі симптоми COVID-19).

7) Якщо ви чи ваші працівники плануєте подорожувати:

— на основі актуальної інформації організація повинна здійснити оцінку переваг та ризиків, які пов’язані з майбутніми відрядженнями працівників;

— під час подорожі заохочуйте працівників регулярно мити руки та триматися на відстані не менше одного метра від людей, які кашляють або чхають;

— переконайтесь, що працівники знають, що робити й до кого звертатися, якщо під час подорожі вони почуваються погано;

— співробітники, які повернулися з районів, де поширюється COVID-19, повинні контролювати симптоми протягом 14 днів та вимірювати температуру тіла двічі на день.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП