Дії працівника, якщо в нього виявлено COVID-19 чи він повернувся з-за кордону


◦ Карантин
27.04.2021

Логотип
Фахівці Координаційного центру з надання правової допомоги відповіли на запитання, які найчастіше хвилюють як роботодавців, так і працівників, та пояснили, як діяти на практиці.

 

Які першочергові заходи необхідно вжити роботодавцю й працівнику в разі виявлення в останнього коронавірусної інфекції?

У разі виявлення коронавірусної інфекції працівник може оформити листок непрацездатності. Він також має право на оплату тимчасової непрацездатності в разі хвороби (в тому числі госпіталізації) відповідно до законодавства про працю, умов та положень трудового чи колективного договору.

Згідно зі ст. 23 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 р. № 1645-III якщо бактеріоносіями є особи, робота яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, такі особи за їх згодою тимчасово переводяться на роботу, не пов’язану з ризиком поширення інфекційних хвороб. Якщо зазначених осіб перевести на іншу роботу неможливо, вони відсторонюються від роботи в порядку, передбаченому законом. На період відсторонення від роботи цим особам виплачується допомога по тимчасовій непрацездатності. На час перебування на самоізоляції, обсервації, в тимчасових закладах охорони здоров’я (спеціалізованих шпиталях) особі видається листок непрацездатності, який оплачується в розмірах і в порядку, встановлених законодавством для осіб, визнаних тимчасово непрацездатними внаслідок захворювання.


Як діяти роботодавцю, якщо працівник нещодавно повернувся із закордонної поїздки?

Для осіб, які повернулися з-за кордону, державою передбачено запровадження обов’язкового 14-денного карантину або необхідність здати аналіз на виявлення коронавірусної інфекції. Це означає, що такі особи повинні добровільно перебувати на самоізоляції протягом 14 днів після повернення з-за кордону через імовірність інфікування COVID-19. Ця вимога не стосується громадян України, які мають негативний результат тестування на COVID-19 методом ПЛР, який проведено не більш як за 72 години до перетину державного кордону.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП