Дії роботодавця в разі появи працівника на роботі в нетверезому стані


◦ Трудовi вiдносини
◦ Відсторонення від роботи
◦ Офіційні роз’яснення
20.03.2023

Відповідно до частини сьомої ст. 40 КЗпП України трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані роботодавцем лише у випадках появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння. 

Варто зазначити, що для співробітників, для яких встановлено ненормований робочий день, перебування в нетверезому стані на робочому місці після закінчення робочого дня, також є причиною його звільнення. 

А відсторонення працівників від роботи роботодавцем допускається в разі появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння відповідно до ст. 46 КЗпП України.

Документування підозри працівнику здійснюється шляхом домедичного обстеження зовнішнього вигляду та поведінки, оформлення результатів цього обстеження уповноваженими представниками суб’єкта господарювання що пройшов навчання та перевірку знань з питань проведення домедичного обстеження та оформлення результатів цього обстеження в порядку, визначеному Типовим положенням про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженим наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2005 р. № 15.

За рішенням суб’єкта господарювання результати документування є підставою для відсторонення працівника від роботи. Результати домедичного обстеження зовнішнього вигляду та поведінки працівника оформлюються Актом про документування підозри працівнику щодо його появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння.

Процедура документування здійснюється за ознаками, які вказані в Акті, а саме: зовнішній вигляд обстежуваної особи; поведінка обстежуваної особи; стан свідомості, орієнтування у місці перебування, у часі та власній особистості; мовна здатність; вегетативно-судинні прояви; дихання; рухова сфера, міміка, постава, хода, точність рухів. Для складання Акту залучаються свідки у кількості не менше двох осіб. Один примірник з підписом працівника залишається у суб’єкта господарювання, другий примірник надається працівнику.

У разі незгоди з результатами домедичного обстеження зовнішнього вигляду та поведінки, працівник має право за власні кошти впродовж двох годин з моменту складання Акта звернутися до закладу охорони здоров’я для проходження медичного обстеження та у разі відсутності стану сп’яніння суб’єкт господарювання відшкодовує працівнику вартість медичного огляду впродовж трьох робочих днів з дня надання оригіналів документів, які підтверджують факт оплати.


Джерело: Південно-Східне міжрегіональне управління Держпраці
 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП