Для ФОПів запровадять інший підхід до договірних відносин з працівниками


19.04.2021

Верховна Рада проігнорує указ Зеленського | Новини - актуальні повідомлення  про події в світі | DW | 24.05.2019Народні депутати пропонують оновити законодавство у сфері трудових відносин для малого та середнього підприємництва (проєкт № 5371).

Зокрема, плануються такі зміни до КЗпП:


1. Запровадження договірного режиму регулювання трудових відносин, який буде застосовуватися до трудових відносин, що виникають між:

  • працівниками та роботодавцями — суб’єктами малого й середнього підприємництва з кількістю працівників до 250 осіб;
  • роботодавцем і працівником, заробітна плата якого становить понад 8 мінімальних заробітних плат на місяць.

2. В умовах договірного режиму сторони трудового договору можуть на власний розсуд за взаємною згодою врегулювати свої відносини в частині їх виникнення і припинення, системи оплати праці, норм праці, розміру заробітної плати з урахуванням встановленого законом граничного мінімального розміру, надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат, норм робочого часу та відпочинку з додержанням норм загальної тривалості робочого тижня, тривалості щотижневого відпочинку та інших прав і гарантій, які визначені КЗпП.

3. Роботодавець зможе з власної ініціативи розірвати трудовий договір з працівником, якщо інше не визначено трудовим договором. У разі розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця в односторонньому порядку працівнику надається компенсаційна виплата в сумі та у порядку, визначених трудовим договором, але не менше розміру трьох мінімальних заробітних плат.

4. Щорічні оплачувані відпустки на прохання працівника може бути поділено на частини будь-якої тривалості або надано її повну тривалість. За сімейними обставинами та з інших причин працівнику може надаватися відпустка без збереження заробітної плати на строк, що перевищує 15 календарних днів на рік, а заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується не пізніше першого дня відпустки.

5. Заробітна плата виплачується працівникові у строки, визначені трудовим договором, але не рідше одного разу на місяць. За взаємною згодою сторін розмір заробітної плати працівника може визначатися в іноземній валюті із зазначенням еквівалента її суми в грошовій одиниці України.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП