До Порядку надання допомоги по частковому безробіттю будуть внесені зміни


◦ Соціальне страхування
02.12.2022

СПО об'єднань профспілок оприлюднило проєкт постанови КМУ “Про внесення змін до Порядку надання допомоги по частковому безробіттю”. Його розроблено з метою приведення положень Порядку до Закону України “Про зайнятість населення”. Нагадаємо, що нещодавно до нього внесено зміни Законом України від 21.09.2022 р. № 2622-IX.

Які зміни пропонуються?

1. Визначити термін “незначна державна допомога”, а також встановити, що сума державної допомоги за цими та будь-якими іншими напрямами державної підтримки та/або допомоги (незалежно від її видів та джерел) сукупно не може перевищувати суму незначної державної допомоги, визначену Законом № 1555. 

Нагадаємо, що за Законом № 1555 незначна державна допомога — це державна допомога одному суб’єкту господарювання, сукупний розмір якої незалежно від її форми та джерел не перевищує за будь-який трирічний період суму, еквівалентну 200 тисячам євро, визначену за офіційним валютним курсом, встановленим Національним банком України, що діяв на останній день фінансового року.

Проте ця норма не буде застосовуватися під час дії воєнного стану.

2. Розширити перелік критеріїв, за якими буде надаватися допомога по частковому безробіттю, зокрема, щодо відсутності у роботодавця або фізичної особи – підприємця, яка є застрахованою особою, заборгованості перед державним (місцевим) бюджетом понад 6 місяців.
 

3. Передбачити, що допомога по частковому безробіттю не надається у разі, коли стосовно роботодавця або фізичної особи – підприємця, яка є застрахованою особою, відкрито ліквідаційну процедуру або він (вона) визнає свою неспроможність своєчасно виконувати зобов’язання перед кредиторами через незадовільний стан фінансово-господарської діяльності.

Крім того, допомога по частковому безробіттю не буде надаватися в разі, якщо сума допомоги за цією та будь-якими іншими напрямами державної підтримки та/або допомоги (незалежно від її видів та джерел) сукупно перевищує за будь-який трирічний період суму, еквівалентну 200 тисячам євро, визначену за офіційним валютним курсом, встановленим НБУ, що діяв на останній день фінансового року.

4. Визначити, що з метою отримання допомоги по частковому безробіттю роботодавець або ФОП, який є застрахованою особою, до заяви, поданої до центру зайнятості, додає, зокрема, відомості про господарську діяльність, а також про всю незначну державну допомогу, отриману ним (нею) протягом останніх трьох років, її форму та мету.
 

5. Визначити механізм підтвердження відсутності заборгованості роботодавцями та фізичними особами – підприємцями, які є застрахованими особами, перед державним (місцевим) бюджетом, зокрема, у порядку обміну інформацією між Державною службою зайнятості та ДПС.
 

6. Встановити, що проведення перевірки стосовно цільового використання коштів, що перераховуються роботодавцю для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю, може здійснюватися також за місцем провадження господарської діяльності роботодавця.

Такі зміни будуть внесені також до форм, що передбачають подання відомостей про працівників або фізичної особи – підприємця, яка є застрахованою особою, у яких виникло право на допомогу по частковому безробіттю, шляхом внесення відповідних змін до додатків Порядку надання допомоги по частковому безробіттю.

7. Визначити, що перерахування коштів на поточний рахунок фізичній особі – підприємцю, яка є застрахованою особою, або роботодавцю для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю, здійснюється регіональним центром зайнятості.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП