Е-аудит: уряд схвалив проєкт змін до ПКУ


◦ Зміни в законодавстві
◦ Перспективні проєкти
01.11.2021

 Пресцентр Міністерства фінансів України повідомляє, що на засіданні 28 жовтня КМУ схвалив розроблені Мінфіном зміни до Податкового кодексу України та Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» щодо впровадження електронних перевірок (е-аудит).

Зокрема, вносяться зміни в частині обов’язку платників податків подавати до органів ДПС експортовані з вихідної системи обліку достовірні дані: про наявність та стан активів, власного капіталу та зобов’язань, а також про зміни у фінансово-господарському стані платника податків за звітний (податковий) рік у вигляді стандартного аудиторського файлу (SAF-T) протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Слід відмітити, що такий обов’язок виникатиме у великих платників податків лише з 01.01.2025 р., а у платників ПДВ — з 01.01.2027 р.

Також встановлюється відповідальність платників за неподання, несвоєчасне подання, подання з помилками стандартного аудиторського файлу (SAF-T).

Одночасно вносяться зміни до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» в частині доповнення чинної норми щодо забезпечення ведення підприємствами бухгалтерського обліку в електронному вигляді з дотриманням вимог Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» та Закону України «Про електронні довірчі послуги».

Впровадження е-аудиту сприятиме вирішенню таких завдань:

  • удосконаленню ризик-орієнтованих підходів на доперевірочному та перевірочному етапах;
  • підвищенню швидкості, точності та ефективності результатів перевірок;
  • створенню можливостей для платників податків щодо самоперевірки поданої податкової звітності;
  • зменшенню кількості податкових запитів до платників податків;
  • зменшенню податкових правопорушень та судових спорів;
  • зменшенню особистих контактів між платником податків та контролюючим органом, зниженню впливу «людського фактора».

Довідково: інструмент електронного аудиту платників податків запроваджено в різних країнах світу. З кожним роком він доводить свою ефективність. Такий механізм базується на інформації, отриманій від платників податків у вигляді стандартного аудиторського файлу (SAF-T), розробленого Організацією економічного співробітництва та розвитку. Цей файл є легким у використанні та призначений для здійснення заходів податкового контролю із застосовуванням спеціалізованого програмного забезпечення.


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП