Форма № 1ДФ і неоподатковувані доходи


03.12.2019


В індивідуальній податковій консультації від 15.11.2019 р. № 1340/10/26-15-33-18-12-ІПК ГУ ДПС у м. Києві роз’яснює порядок заповнення ф. № 1ДФ щодо (не)відображення в ній, зокрема в розділі ІІ «Військовий збір», доходів, що не оподатковуються ПДФО та ВЗ.

Роз’яснюється, що оскільки Порядок № 4 не передбачає виключення будь-яких доходів, зокрема тих, які не підлягають оподаткуванню військовим збором, то у графах «Загальна сума нарахованого доходу» та «Загальна сума виплаченого доходу» рядка «Військовий збір» необхідно зазначати інформацію про всі доходи, що були нараховані (виплачені) фізичним особам. При цьому доходи, які не є базою оподаткування військовим збором, включаються до загальної суми нарахованого доходу та загальної суми виплаченого доходу рядка «Військовий збір» розділу II та мають збігатися з відповідними графами розділу I ф. № 1ДФ.

У той же час звертаємо вашу увагу, що в ІПК немає відповіді на запитання щодо відображення доходів приватних підприємців.

 

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У м. КИЄВІ

Індивідуальна податкова консультація

від 15.11.2019 р. № 1340/10/26-15-33-18-12-ІПК

 

Головне управління ДПС у м. Києві в порядку ст. 52 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) розглянуло звернення про надання індивідуальної податкової консультації щодо порядку заповнення податкового розрахунку за формою № 1ДФ та в межах компетенції повідомляє.

Наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 р. № 4, із змінами та доповненнями, затверджено форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (форма № 1ДФ) та Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (далі — Порядок).

Так, порядок відображення відомостей у розділі I «Суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і суми утриманого з них податку» форми № 1ДФ (далі — розділ I) встановлено розділом III Порядку.

Зокрема, у графі 3а «Сума нарахованого доходу» відображається (за звітний квартал) дохід, який нарахований фізичній особі відповідно до ознаки доходу згідно з довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку.

У разі нарахування доходу його відображення у графі 3а є обов’язковим незалежно від того, виплачені такі доходи чи ні.

У графі 3 «Сума виплаченого доходу» відображається сума фактично виплаченого доходу платнику податку податковим агентом.

У графі 4а «Сума нарахованого податку» відображається сума податку, нарахованого та утриманого з доходу, нарахованого платнику податку згідно із законодавством.

У графі 4 «Сума перерахованого податку» відображається фактична сума перерахованого податку до бюджету.

Сума нарахованого доходу у графі 3а, сума виплаченого доходу у графі 3, сума нарахованого податку на доходи фізичних осіб у графі 4а та сума перерахованого до бюджету податку на доходи фізичних осіб у графі 4 відображаються у грошовій формі, вираженій у національній валюті (у гривнях з копійками).

Відображення відомостей у розділі II «Оподаткування процентів, виграшів (призів) у лотерею та військовий збір» (далі — розділ II) визначено п. 3.11 розділу III Порядку.

Абзацом третім п. 3.11 розділу III Порядку встановлено, що в рядку «Військовий збір» загальна сума нарахованого доходу, загальна сума виплаченого доходу, загальна сума нарахованого військового збору та загальна сума перерахованого до бюджету військового збору відображаються у грошовій формі, вираженій у національній валюті (у гривнях з копійками). Відомості про фізичну особу — платника податку, якій нараховані доходи, з яких утримується військовий збір, не зазначаються.

Отже, оскільки Порядок не передбачає виключення будь-яких доходів, зокрема тих, які не підлягають оподаткуванню військовим збором, то у графах «Загальна сума нарахованого доходу» та «Загальна сума виплаченого доходу» рядка «Військовий збір» необхідно зазначати інформацію про всі доходи, що були нараховані (виплачені) фізичним особам.

При цьому доходи, які не є базою оподаткування військовим збором, включаються до загальної суми нарахованого доходу та загальної суми виплаченого доходу рядка «Військовий збір» розділу II, та мають співпадати з відповідними графами розділу I форми № 1ДФ.

Слід зазначити, що відповідно до п. 52.2 ст. 52 ПКУ індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП