Як інспектор праці допоміг одинокій матері відстояти право на додаткову соціальну відпустку


◦ Час відпочинку
◦ Відпустки
◦ Соціальні відпустки
◦ Відпустки працівникам, які мають дітей
27.10.2023


До інспекторів праці звернулася Оксана (ім’я змінено) з Луганщини та просила роз’яснити, чи має вона право на додаткову соціальну відпустку як одинока матір, яка виховує 10-річну дитину.

Жінка розповіла, що через активні бойові дії була змушена переїхати працевлаштуватися в іншому місті. Наразі у неї виникла необхідність взяти соціальну відпустку, проте роботодавець їй відмовив, мотивуючи, що вона офіційно перебуває у шлюбі з іншим чоловіком, і її дитина офіційно не всиновлена новим чоловіком. До того ж свідоцтво про народження дитини та документи, що підтверджують факт виховання дитини без батька, жінка надала у відділ персоналу ще при працевлаштуванні.

Фахівець пояснив, що відповідно до роз’яснень листа Міністерства праці соціальної політики України від 6 липня 2006 року № 247/13/116-06, положення статті 10 Закону України «Про відпустки» визначають одиноку матір як таку, яка виховує дитину без батька.

Отже, участь батька або інших осіб в утриманні дитини не позбавляє матір статусу одинокої.

До категорії одинокої матері належать:

  • жінка, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; 
  • вдова; 
  • жінка, яка виховує дитину без батька (в тому числі й розлучена жінка, яка виховує дитину без батька, незважаючи на факт отримання аліментів, і жінка, яка вийшла заміж, але її дитина новим чоловіком неусиновлена).

Інспектор також підкреслив, що зазначене визначення терміна «одинока матір» застосовується тільки для надання пільг і гарантій, встановлених трудовим законодавством щодо відпусток. Фахівець підтвердив право жінки на додаткову соціальну відпустку як одинокої матері.


Джерело: Центрально-Західне міжрегіональне управління Держпраці

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП