Як купити страховий стаж


◦ Соціальне страхування
◦ Страховий стаж
14.02.2022

 Головне управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області роз’яснює, що якщо особа в певні періоди офіційно не працювала і не належала до категорії застрахованих осіб, вона має право укласти договір про одноразову сплату в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування за попередні періоди або договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (на майбутній період). Такий договір можна укласти щонайменше на 1 рік.

Заява і необхідні документи подаються в орган Державної податкової служби України за місцем проживання. З особою, котра подала заяву, укладається договір за вибраним видом після перевірки викладених у ній даних не пізніш як за 30 календарних днів із дати отримання заяви.

Договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування набуває чинності з дня його підписання.

Умови укладання такого договору регулюються ст. 10 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VІ та Інструкцією про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 р. № 449.

Особа сама визначає період, на який вона хоче укласти договір і сплатити страхові внески. Водночас місячний розмір страхових внесків не може бути меншим за місячний страховий внесок, який на сьогодні становить 1430 гривень, і розраховується, виходячи з мінімальної заробітної плати, яка є на день укладання договору (з 1 січня 2022 р. мінімальна заробітна плата — 6500 гривень).

Якщо особа бажає укласти окремий договір про одноразову сплату за попередні періоди, вона повинна звернутися до сервісного центру Головного управління Пенсійного фонду в Закарпатській області за місцем проживання. Спеціалісти відділу обслуговування громадян формують форму ОК-5 і визначають період, у якому вона не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню. Після чого форма ОК-5 надається особисто людині та подається нею до органів Державної податкової служби України для укладення договору про добровільну участь.

Для договорів про одноразову сплату за попередні періоди сума буде удвічі більшою (мінімальний страховий внесок на місяць множиться на коефіцієнт 2). При цьому одноразова сплата єдиного соціального внеску здійснюється однією сумою за весь період.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП