Як оподатковувати доходи працівників за договором добровільного медичного страхування


◦ Оплата праці
◦ Матеріальне стимулювання
◦ Облік та оподаткування
◦ ПДФО та ВЗ
28

02.09.2024


В індивідуальній податковій консультації від 25.04.2024 р. № 2340/ІПК/99-00-24-03-03 ІПК ДПСУ розглядає питання оподаткування доходів працівників за договором добровільного медичного страхування.

Розглядаються такі питання:

1. Чи банк-страхувальник може застосовувати 30-відсоткову межу:

  • якщо договір добровільного медичного страхування містить положення, що в разі настання страхового випадку страхова компанія може здійснювати не тільки виплату на користь закладів охорони здоров’я, а й компенсувати застрахованій особі власні витрачені на лікування кошти;
  • якщо договір добровільного медичного страхування між банком і страховою компанією діє рік, але на підставі додаткових угод до основного договору працівник був приєднаний до цього договору лише на кілька місяців або у зв’язку зі звільненням був виключений протягом такого року.

2. Якщо сума страхового платежу за договором добровільного медичного страхування більше 30 % нарахованої заробітної плати, оподаткуванню підлягає тільки сума перевищення чи вся сума страхового платежу.

3. Чи враховується натуральний коефіцієнт для розрахунку страхового платежу з метою порівняння.

Роз’яснюється, що якщо договір добровільного медичного страхування містить положення, що в разі настання страхового випадку страхова компанія може здійснювати не тільки виплату на користь закладів охорони здоров’я, а й компенсувати застрахованій особі власні витрачені на лікування кошти, то за такий договір не відповідає пільговим умовам оподаткування і 30-відсоткове обмеження не застосовується. Те ж саме стосується випадків, коли працівник приєднується до договору на строк менше року.

Якщо виконуються умови договору, а сума страхового платежу за договором добровільного медичного страхування більше 30 % нарахованої заробітної плати, оподаткуванню підлягає тільки сума перевищення.

І цікава відповідь на третє питання: враховуючи те, що сплата страхових платежів (страхових внесків) за договорами добровільного медичного страхування працівників юридичною особою здійснюється в грошовій формі, то із суми 30-відсоткового перевищення податок на доходи фізичних осіб та військовий збір слід утримувати без урахування п. 164.5 ПКУ.

 

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП