Як отримати 8000: оприлюднено Закон


◦ Карантин
07.04.2021

Верховна Рада проігнорує указ Зеленського | Новини - актуальні повідомлення  про події в світі | DW | 24.05.2019На сайті Верховної Ради України оприлюднено Закон України «Про надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 30.03.2021 р. № 1358-IX (далі — Закон № 1358). Урядовий порядок на його виконання має з’явитися з дня на день.

Допомога надаватиметься застрахованим особам за їх зверненням. Сума допомоги — 8000 від держави + сума, визначена органами місцевого самоврядування.

Право на допомогу має особа, яка є найманим працівником суб’єкта господарювання, або є підприємцем, основний вид економічної діяльності яких заявлений першим у відомостях з ЄДРПОУ станом на останній день місяця, який передує місяцю, в якому подається звернення на отримання допомоги, та відповідає видам, визначеним у Переліку видів економічної діяльності, який має затвердити КМУ.

Умови, коли не надаватиметься допомога, визначені у ч. 2 ст. 2 Закону № 1358. Серед іншого допомога не надається найманим працівникам які на дату звернення працюють у суб’єкта господарювання, що не нарахував єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за усі місяці відповідного кварталу, а саме:

  • четвертого кварталу 2020 року, якщо додаткові обмежувальні протиепідемічні заходи, пов’язані із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), запроваджені у лютому - травні 2021 року;
  • першого кварталу 2021 року, якщо додаткові обмежувальні протиепідемічні заходи, пов’язані із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), запроваджені у червні - серпні 2021 року і т.д.
Надання допомоги застрахованим особам здійснюється на підставі заяви застрахованої особи, поданої нею в електронній формі з використанням Єдиного державного веб-порталу електронних послуг.

Застрахована особа має право звернутися із заявою про надання допомоги застрахованим особам протягом 30 днів із дня запровадження на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці додаткових обмежувальних протиепідемічних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (абзац другий ч. 1 ст. 3).

Застраховані особи несуть відповідальність за достовірність інформації, наданої для отримання допомоги, передбаченої цим Законом.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Перебіг строку, визначеного абзацом другим частини першої статті 3 цього Закону, для звернення за виплатою допомоги застрахованим особам у зв’язку із додатковими обмежувальними протиепідемічними заходами, пов’язаними із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), запровадженими у лютому - березні 2021 року, починається через десять днів з дня набрання чинності цим Законом.

Роботодавцям не треба відображати ці суми в Єдиному звіті. Вони не є ні одержувачами допомоги, ні посередниками. Всі питання працівник мають вирішувати самостійно.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП