Як отримати електронний "лікарняний", перебуваючи за кордоном


◦ Соціальне страхування
◦ Тимчасова непрацездатність
◦ Листок непрацездатності
◦ Офіційні роз’яснення
30.03.2023

Півтора року тому були запущені електронні "лікарняні", що формуються на основі електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність (МВТН).

Наразі в електронній системі охорони здоров’я сформовано 15,4 млн МВТН, на основі яких видано 13,6 млн електронних "лікарняних", у тому числі 6,07 млн "лікарняних", що видано з початку повномасштабної війни.

МВТН має бути сформований у день звернення пацієнта, якщо згідно з висновком лікаря пацієнт має тимчасову втрату непрацездатності.

Якщо ви отримали МВТН за кордоном, то можете звернутись до свого сімейного чи лікуючого лікаря, перебуваючи ще за кордоном, або після повернення в Україну. На підставі наданих іноземних медичних документів з нотаріальним перекладом формується листок непрацездатності в реєстрі електронних листків непрацездатності Пенсійного фонду, і таким чином ви зможете швидше отримати гарантовані державою соціальні виплати.

У будь-якому разі мають бути надані іноземні медичні документи та їх нотаріально завірені переклади українською мовою.

Якщо ви виїжджаєте за кордон для продовження лікування і маєте вже відкритий МВТН для продовження строку тимчасової непрацездатності, перебуваючи за кордоном, ви маєте надіслати лікуючому лікарю іноземні медичні документи, в яких має бути зазначено строки вашої непрацездатності. 

Якщо ви хворіли за кордоном (та маєте підтверджувальні медичні документи), проте не мали змоги надіслати документи лікарю з-за кордону, після повернення в Україну ви протягом року (від строку лікування) можете звернутися до свого сімейного лікаря для формування МВТН тими датами, що зазначені в іноземних медичних документах.

У випадках лікування за кордоном МВТН може бути сформований в таких категоріях:   

  • «Захворювання або травма загального характеру». 
  • «Догляд за хворою дитиною».
  • «Вагітність та пологи».
  • «Ортопедичне протезування».

Джерело: МОЗ

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП