Як під час війни ознайомлювати з документами, що стосуються трудових відносин


◦ Кадрове діловодство
◦ Електронна документація
05.06.2023

До Державної служби України з питань праці з початку війни надходить безліч запитань з приводу ознайомлення з документами, що стосуються трудових відносин (ознайомлення з наказами про надання відпусток, про звільнення, переведення та ін.).

З моменту введення воєнного стану в Україні у сфері трудових відносин  допускається використання електронного документообігу.

У період дії воєнного стану сторони трудового договору можуть домовитися про альтернативні способи створення, пересилання і зберігання наказів (розпоряджень) роботодавця, повідомлень та інших документів з питань трудових відносин та про будь-який інший доступний спосіб електронної комунікації, який обрано за згодою між роботодавцем та працівником.

Тобто ознайомлення працівників з наказами (розпорядженнями), повідомленнями про наступне вивільнення або іншими документами щодо прав та обов’язків допускається в узгоджений спосіб з використанням засобів електронно-комунікаційних мереж.

Керівники повинні  турбуватися про це, затвердивши відповідні положення про організацію документообігу та повідомивши про це працівників у будь-який зручний спосіб.

Також повідомляємо, що роботодавець має ознайомити працівника з колективним договором до прийняття на роботу і повідомляти працівників у разі внесення змін до нього. Варто пам’ятати про прописані законодавчо положення щодо запобігання дискримінації працівників – незаконна відмова в прийнятті на роботу є грубим порушенням законодавства про працю. Роботодавець на вимогу претендента на вакансію зобов’язаний письмово повідомити про причину відмови.


Джерело: Східне міжрегіональне управління Держпраці

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП