Як заповнюються реквізити "Призначення платежу" та "Отримувач" платіжної інструкції під час сплати ЄСВ


◦ Облік та оподаткування
◦ ЄСВ
19.12.2023


ДПС у Запорізькій області розповідає, що порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення затверджений наказом Мінфіну від 22.03.2023 р. № 148.

Пунктом 2 розділу ІІ Порядку № 148, зокрема, визначено, що під час сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на небюджетні рахунки платник у реквізиті "Призначення платежу" платіжної інструкції заповнює такі поля: 

  • "Код виду сплати"; 
  • "Додаткова інформація запису". 

У полі "Код виду сплати" платник заповнює код виду сплати, визначений Переліком кодів видів сплати, які використовуються платниками, згідно з додатком 1 до Порядку № 148.

У полі "Додаткова інформація запису" платник заповнює інформацію щодо переказу коштів у довільній формі. Суб'єкти господарювання, які проводять господарську діяльність на підставі ліцензії та/або спеціального дозволу, зазначають інформацію щодо звітного (податкового) періоду, за який сплачуються податкові зобов'язання, та дозвільного документа (вид дозвільного документа, номер, дата). 

Сплата, зокрема, єдиного внеску, внесення авансових платежів (передоплати), платником на небюджетні рахунки оформлюються за кожним напрямом перерахування та кожним кодом виду сплати окремою платіжною інструкцією (пункт 3 розділу ІІ Порядку № 148). 

У разі коли платником при сплаті, зокрема, єдиного внеску на небюджетні рахунки у реквізиті "Призначення платежу" платіжної інструкції не зазначено або зазначено код виду сплати, який відсутній у додатку 1 до цього Порядку № 148, вважається, що платник сплатив єдиний внесок за кодом виду сплати 101 (пункт 4 розділу ІІ Порядку № 148). 

У разі сплати, зокрема, єдиного внеску готівкою платник у реквізиті "Призначення платежу" платіжної інструкції, оформленої у паперовій формі, заповнює відповідну інформацію, яку надавач платіжних послуг використовує в повному обсязі при виконанні платіжної операції на переказ коштів готівкою (пункт 8 розділу ІІ Порядку № 148). 

Пунктом 9 розділу ІІ Порядку № 148 визначено, що сплата, зокрема, єдиного внеску здійснюється платником безпосередньо, а у випадках, передбачених законодавством, – податковим агентом або представником платника. 

Відповідно до пункту 11 додатка "Указівки щодо заповнення реквізитів платіжної інструкції, оформленої в паперовій або електронній формі" до Інструкції про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 29 липня 2022 року № 163, під час заповнення реквізиту "Отримувач": 

  • зазначається повне або скорочене (за наявності) найменування отримувача, яке міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань або в Єдиному банку даних юридичних осіб, або в реєстраційному документі; 
  • зазначається прізвище, власне ім'я, по батькові отримувача (за наявності), що відповідає прізвищу, власному імені, по батькові отримувача, які містяться в паспорті (або іншому документі, що посвідчує особу та відповідно до законодавства України може бути використаним на території України для укладення правочинів); 
  • під час сплати платежів до бюджету зазначаються найменування (повне або скорочене) відповідної установи, на ім'я якої відкрито рахунки для зарахування надходжень до державного та/або місцевих бюджетів, території та код бюджетної класифікації. 

Зазначений порядок поширюється і на платників єдиного внеску. 

При цьому відповідно до частини шостої статті 9 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08 липня 2010 року № 2464-VI  для зарахування єдиного внеску в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, та його територіальних органах відкриваються в установленому порядку небюджетні рахунки відповідному контролюючому органу. Зазначені рахунки відкриваються виключно для обслуговування коштів єдиного внеску. 

Таким чином, оскільки єдиний внесок не належить до доходів бюджету, то код бюджетної класифікації не вказується, а у полі "Отримувач" платіжної інструкції (розрахункового документа) зазначаються найменування контролюючого органу та його код за ЄДРПОУ.

Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП