Як здійснюється перерахування страхових виплат у зв’язку з нещасним випадком на виробництві


◦ Соціальне страхування
◦ Офіційні роз’яснення
02.03.2023

 Страхові виплати — це кошти, що виплачуються застрахованим особам у разі настання страхового випадку. Перелік обставин та професійних захворювань, за яких настає страховий випадок, визначено Кабінетом Міністрів України (постанова «Про затвердження Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві» від 17.04.2019 р. № 337).

До страхових належать такі виплати: 

  • допомога по тимчасовій непрацездатності;
  • одноразова допомога в разі стійкої втрати професійної працездатності (призначається на підставі довідки МСЕК про визначення відсотку втрати професійної працездатності); 
  • щомісячні страхові виплати; 
  • виплати у разі переведення на легшу, нижчеоплачувану роботу;
  • щомісячні виплати дитині, яка народилася з інвалідністю, внаслідок травмування на виробництві або професійного захворювання її матері під час вагітності;
  • страхові виплати непрацездатним членам сім’ї у разі смерті потерпілого (одноразова допомога сім’ї; одноразова виплата кожній особі, яка була на утриманні потерпілого; щомісячні страхові виплати).

Закон України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” визначає підстави та порядок перерахування страхових виплат (ст. 31). Перерахування може бути як індивідуальним, пов’язаним з обставинами конкретної людини, так і масовим.

Індивідуальне перерахування щомісячних страхових виплат проводиться у зв’язку зі зміною ступеня втрати професійної працездатності людини (у %) або зміною складу сім’ї померлого. Таке перерахування здійснюється за відповідним зверненням потерпілого або члена його сім’ї.

Масове перерахування проводиться без звернення людини щороку, з 1 березня, на коефіцієнт, що враховує показники зростання споживчих цін та середньої заробітної плати (доходу) в Україні. 

У 2023 році коефіцієнт збільшення страхових виплат становить 1,197 (в межах максимального розміру). В результаті перерахування виплати розмір збільшення не може перевищувати 1500 гривень (п. 9 постанови Кабінету Міністрів України від 24.02.2023 р. № 168).

Нарахована раніше сума щомісячної страхової виплати не підлягає зменшенню.


Джерело: ПФУ 

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП