Які заходи впливу застосовуються до платників податків, які мають заборгованість зі сплати ЄСВ


◦ Облік та оподаткування
◦ ЄСВ
◦ Перевірки та відповідальність
◦ Відповідальність за порушення податкового законодавства
25.09.2023


Правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), умови та порядок його нарахування і сплати регулюються виключно Законом України в«Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» ід 08 липня 2010 року № 2464-VI  (далі – Закон № 2464) та Інструкцією про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове  державне   соціальне  страхування, затвердженою наказом   Міністерства   фінансів   України  від  20 квітня 2015 року № 449 (далі – Інструкція № 449).
 

Відповідно до Закону № 2464 єдиний внесок – консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов’язкового державного соціального страхування в обов’язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках , передбачених законодавством, прав застрахованих осіб на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Згідно з п. 6 частини 1 ст. 1 Закону № 2464 сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у зазначені строки є недоїмкою.

Відповідно до ст. 25 Закону № 2464 податковий орган надсилає платникам єдиного внеску, у яких станом на кінець календарного місяця обліковується заборгованість зі сплати єдиного внеску вимогу про сплату боргу (недоїмки).

Відповідно до Інструкції № 449 у разі, якщо платник єдиного внеску протягом 10 календарних днів з дня надходження (отримання) вимоги про сплату боргу (недоїмки) не сплатив зазначені у вимозі суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею, не узгодив вимогу з податковим органом шляхом оскарження в адміністративному чи судовому  порядку, або не сплатив узгоджену суму боргу (недоїмки) (з дня отримання відповідного рішення податкового органу або суду), після спливу останнього дня відповідного строку така вимога вважається узгодженою (набирає чинності). 

Податковий орган протягом 10 робочих днів з дня узгодження вимоги про сплату боргу (недоїмки) пред’являє її до органу державної виконавчої служби в порядку, встановленому Законом України «Про виконавче провадження».

Проте до платників єдиного внеску, які обчислюють і нараховують єдиний внесок та подають до податкового органу звітність, що містить інформацію щодо сум нарахованого єдиного внеску, та при цьому не сплачують самостійно визначені зобов’язання, з 01 серпня 2023 року податковими органом застосовуватимуться заходи впливу та стягнення визначені частиною 11 ст. 25 Закону № 2464.

Крім того, відповідно до п. 11 ст. 9 Закону № 2464 у разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати єдиного внеску до платника застосовуються фінансові санкції, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом.

Додатково повідомляємо, що відповідно до п. 16 ст. 25 Закону № 2464 строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені з єдиного внеску не застосовується.

Джерело: Головне управління ДПС у Житомирській області

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП