Який розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності від ПФУ


◦ Оплата праці
◦ Матеріальне стимулювання
◦ Середній заробіток
◦ Допомога по тимчасовій непрацездатності
◦ Довідкова інформація
25.10.2023

 Відповідно до статті 17 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності застрахованих осіб залежить від страхового стажу та виплачується як:

  • 50 % середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам зі страховим стажем до 3 років;
  • 60 % середньої заробітної плати – застрахованим особам зі страховим стажем від 3 до 5 років;
  • 70 % середньої заробітної плати – застрахованим особам зі страховим стажем від 5 до 8 років;
  • 100 % середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам зі страховим стажем понад 8 років;

Водночас 100 % середньої заробітної плати (доходу) також виплачується:

  • застрахованим особам, віднесеним до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • одному з батьків або особі, яка їх замінює, які доглядають хвору дитину віком до 14 років, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • ветеранам війни, постраждалим учасникам Революції Гідності та членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників і Захисниць України;
  • особам, віднесеним до жертв нацистських переслідувань;
  • донорам, які мають право на пільгу;
  • особам, реабілітованим відповідно до Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років».

Працівникам або гіг-спеціалістам резидента Дія Сіті, які є застрахованими особами, "лікарняні" виплачуються незалежно від страхового стажу в розмірі суми заробітної плати (доходу), з якої фактично сплачено страхові внески.

Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною або хворим членом сім’ї) в розрахунку на місяць не повинна перевищувати розмір максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, з якої сплачено страхові внески. 

Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності, що виплачується працівникам та гіг-спеціалістам резидентів Дія Сіті, не має перевищувати розмір заробітної плати (доходу) таких осіб, з якого фактично сплачено страхові внески.


Довідково

Середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) для оплати лікарняних обчислюють діленням нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) зарплати, на яку нараховано страхові внески (з 2011 року – єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування), на кількість календарних днів зайнятості у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин (п. 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09. 2001 р. № 1266 (зі змінами)). 

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП