Європейські стандарти безпеки праці: уряд схвалив законопроєкти щодо безпеки та здоров’я працівників


◦ Охорона праці
◦ Зміни в законодавстві
◦ Перспективні проєкти
10.10.2023


6 жовтня уряд схвалив два ключових законопроєкти, що відкривають шлях до європейських стандартів безпеки та здоров’я працівників на робочому місці.

Перший із них законопроєкт “Про безпеку та здоров’я працівників на роботі” об’єднує найкращі практики та національний досвід з передовими принципами управління безпекою праці, що базуються на світових стандартах, та реформує національну систему управління охороною праці, яка фактично є нащадком системи радянського союзу і базується на ієрархічній структурі та встановлених процедурах.

Зокрема, законопроєкт передбачає запровадження ризикоорієнтованого підходу в управлінні безпекою праці на законодавчому рівні, який відповідає сучасним європейським стандартам у сфері безпеки та здоров’я працівників.

Чинний Закон України «Про охорону праці» було ухвалено ще у 1992 році. Його вимоги успадкували норми радянської епохи, які не сприяють запровадженню ефективного механізму економічного стимулювання роботодавців до створення належних, безпечних і здорових умов праці, а також повноцінній адаптації системи управління безпекою праці до найкращих світових практик та її інтеграції в загальну систему управління підприємством.

Здорові та безпечні умови праці – це передумова існування здорової та продуктивної робочої сили. Ніхто не мусить страждати від захворювань або нещасних випадків, пов’язаних із трудовою діяльністю. Цей чинник, до того ж є важливим аспектом як сталості, так і конкурентоспроможності економіки країни.

Другий законопроєкт “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за порушення вимог законодавства про безпеку та здоров’я працівників на роботі” оновлює механізми відповідальності для роботодавців та працівників у сфері охорони праці та адаптує їх до переглянутих підходів у формуванні системи управління безпекою праці та здоров’я працівників на робочому місці, наближаючи українське законодавство до європейських стандартів.

Ці ініціативи відображають відданість уряду підвищенню стандартів безпеки та здоров’я працівників, щоб відповідати сучасним європейським вимогам, формуючи основу для створення більш безпечного та здорового робочого середовища для всіх громадян України.


Джерело: Південно-Східне міжрегіональне управління Держпраці

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП