Індексація аліментів по-новому


◦ Оплата праці
◦ Індексація і компенсація
◦ Нарахування та утримання
◦ Аліменти
◦ Зміни в законодавстві
02.09.2020

Верховная Рада приняла закон об обличителях коррупции | Украинская ...Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України повідомляє, що ВРУ ухвалено Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про виконавче провадження» (щодо обов'язку виконавця проводити індексацію розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі)». Законом вносяться зміни до ст. 71 Закону України «Про виконавче провадження», якими передбачається індексація розміру аліментів, визначених у твердій грошовій сумі, якщо інше на передбачено у виконавчому документі чи договорі між батьками про сплату аліментів на дитину, виконавцем у встановленому КМУ порядку. Індексація аліментів проводиться щороку, починаючи з другого року після визначення розміру аліментів.

Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Проєкт Закону зареєстровано за № 3112.

Але ж такі аліменти вже індексуються, скажете ви. Так, індексуються. Тому для того, щоб зрозуміти, про що йдеться, слід читати пояснювальну записку до законопроєкту. У ній вказано, що «хоча норма про індексацію аліментів у твердій грошовій сумі закріплена у ст. 184 Сімейного кодексу України вже понад 14 років, а від 12.06.2016 р. — вже і в Законі України «Про внесення змін до деяких законів України щодо індексації розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі», проте відсутність механізму її реалізації в Законі України «Про виконавче провадження» призводить до того, що питання про проведення індексації аліментів можна вирішити виключно в судовому порядку, оскільки законодавець не передбачив механізму такої індексації в спеціальному Законі України «Про виконавче провадження», що, у свою чергу, створює колізії в законодавстві.

Законопроєктом передбачається щорічне обчислення виконавцем індексації розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі, та подальше стягнення з боржника аліментів у відповідному розмірі, без звернення стягувача до суду.

Оскільки держава зобов’язана забезпечити реалізацію конституційних прав і свобод людини і громадянина, достатній життєвий рівень для осіб, які потребують соціального захисту, контролювати виконання обов’язку з їх утримання та не допускати порушення прав осіб, яким рішенням суду призначена виплата аліментів у твердій грошовій сумі, то необхідність прийняття такого законопроєкту є очевидною».

Тож тепер стає зовсім незрозуміло, як бути з індексацією таких аліментів: продовжувати її нараховувати щомісячно, як і раніше, чи чекати закінчення року й постанови виконавця?

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП