Інформація для держслужбовців, які виїхали за кордон після введення воєнного стану


◦ Воєнний стан
◦ Бюджетна сфера
30.03.2022

НАДС листом від 22.03.2022 р. № 150-р/з визначив особливості проходження служби держслужбовцями, які виїхали за кордон після введення воєнного стану в Україні.

Держслужбовці, у т. ч. ті, які виїхали за кордон для тимчасового захисту, незважаючи на підстави перебування в іншій країні (перебування на підставі візи; в'їзд в країну без візи і перебування в іноземній країні протягом 90 днів без дозволу на проживання; отримання дозволу на проживання з метою надання тимчасового захисту; подання звернення з проханням про притулок та набуття статусу біженця у подальшому тощо) можуть діяти такими способами:

1) виконувати завдання за посадою за межами адміністративної будівлі державного органу (працювати дистанційно) за ініціативою державного службовця та згодою його безпосереднього керівника й керівника самостійного структурного підрозділу (за наявності), якщо завдання можуть виконуватись за межами відповідного державного органу згідно з умовами, передбаченими правилами внутрішнього службового розпорядку;

2) не виконувати завдання за посадою в разі оголошення простою для держслужбовців або структурних підрозділів, у яких вони працюють, відповідно до законодавства про працю та в разі дозволу керівника державного органу не перебувати за основним місцем роботи до закінчення простою. Тривалість простою, необхідність перебування під час простою на робочому місці, порядок оплати часу простою рекомендуємо одразу визначати наказом керівника державного органу. Час простою обліковують проставленням в табелі обліку робочого часу відмітки "П";

3) перебувати у відпустках різних видів (оплачуваних і неоплачуваних). Однак більшість видів відпусток потребують згоди обох сторін (держслужбовця та керівника державної служби), водночас певні види відпусток повинні надаватись держслужбовцям в обов'язковому порядку за їх заявою. Час перебування у відпустках обліковують проставленням в табелі обліку робочого часу відміток, що відповідають певним видам відпусток.

Під час дії воєнного стану держслужбовці, у т. ч. ті, що виїхали за кордон з метою тимчасового захисту, повинні діяти відповідно до визначеного режиму роботи державного органу, в якому вони працюють:

  • у разі відновлення роботи державного органу в нормальному режимі або переходу на дистанційну роботу вони можуть перебувати за кордоном, перебуваючи у відпустці або виконуючи завдання за посадою за межами адміністративної будівлі державного органу (дистанційно);
  • у разі оголошення простою в роботі державного органу, його окремих структурних підрозділів або працівників відповідні державні службовці можуть перебувати за кордоном, не виконуючи завдання за посадою до завершення такого простою.
Зважайте, що подання держслужбовцем, який виїхав за межі України, звернення з проханням про притулок, а також задоволення такого звернення та набуття статусу біженця не впливає на його статус держслужбовця. У зв'язку з цим не виникає обмежень щодо проходження держслужби.

Після стабілізації безпекової ситуації у відповідному регіоні та переходу державного органу до нормального режиму роботи держслужбовцю, який виїхав за межі України, слід обрати один із наступних варіантів:

  •  повернутись до України та приступити до роботи на визначеному робочому місці;
  •  у передбаченому порядку виконувати завдання за посадою за межами адміністративної будівлі державного органу (дистанційно), у тому числі продовжуючи перебувати за межами України;
  •  оформити свою відсутність на робочому місці шляхом відпустки, на яку він/вона має право, у тому числі продовжуючи перебувати за межами України.
У інших випадках невихід держслужбовця на роботу має обліковуватись та може стати підставою для притягнення його до дисциплінарної відповідальності відповідно до законодавства.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП