Іноземцям планують зняти обмеження в працевлаштуванні, але підвищити оплату за дозвіл


◦ Трудовi вiдносини
◦ Працевлаштування іноземців
◦ Зміни в законодавстві
◦ Перспективні проєкти
28.07.2021

Кабмін зареєстрував проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні (від 16.07.2021 р. № 5795).

Уряд пропонує зміни до законодавства, якими:
 

  • удосконалюється підстава видачі або продовження дії дозволів на застосування праці іноземців або осіб без громадянства;
  • встановлюються рівні умови оплати праці як для громадян України, так і для іноземців або осіб без громадянства;
  • створюється правове підґрунтя для застосування праці іноземців або осіб без громадянства, які перебувають в Україні для навчання (для роботодавця запровадять безоплатне отримання дозволу для такої категорії працівників);
  • удосконалюється перелік документів, які подаються роботодавцями для отримання дозволу на застосування праці окремих категорій іноземних працівників.

Для роботодавців скасують зобов’язання щодо забезпечення рівня заробітної плати іноземцю в розмірі 5 або 10 мінімальних заробітних плат залежно від категорії.

Також передбачено зміну розміру плати за продовження дозволів на застосування праці іноземців або осіб без громадянства. На сьогодні вона не перевищує 6 прожиткових мінімумів для працездатних осіб — за видачу чи продовження дії дозволу. Нова вартість має становити 10 прожиткових мінімумів, але строк дії дозволу становитиме лише рік (зараз для окремих категорій іноземців-працівників можливе отримання дозволу строком до трьох років).

У поєднанні зі зняттям обмежень щодо працевлаштування іноземців та рівня їх праці це, як можна припустити, призведе до збільшення як іноземних працівників (включно з некваліфікованими та малокваліфікованими), так і надходжень до бюджету від видачі дозволів.

Прикінцеві положення свідчать, що дозволи на застосування праці іноземців та осіб без громадянства, які видані (дію яких продовжено) до набрання чинності цим Законом, діють до закінчення строку, на який їх видано, або на який їх дію було продовжено.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП