Хто та чому має платити військовий збір після підвищення податків


◦ Облік та оподаткування
52

31.07.2024

Збільшення ставки військового збору із зарплат українців (з 1,5 % до 5 %), а також його поширення на юросіб (1 % від обороту) та на окремі операції фізосіб (з 5 % до 30 %) є справедливим кроком під час війни для фінансування Сил оборони.

Про це в інтерв’ю РБК-Україна заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

За словами міністра, наразі склалася ситуація, коли здебільшого державний сектор виплачує "білі" зарплати, з яких утримуються офіційні податки. Тоді як частина працівників не сплачує ПДФО, військовий збір та ЄСВ, надаючи перевагу оптимізації через мінімальну зарплату або через ФОПів.

"У нас з офіційно влаштованих 70 % це державний сектор, де не можна приховати свою заробітну плату, але від усіх працюючих у країні частка держсектору не є значною. Саме тому розширення бази оподаткування військовим збором правильний крок, щоб кожен громадянин України, який працює, мав можливість зробити свій внесок у підтримку Збройних сил", — переконаний чиновник.

У випадку з військовим збором, за словами С. Марченка, уряд прив'язується до доходів громадян, частину з яких вони мають сплатити у вигляді податків. "Наше завдання — забезпечити справедливість в оплаті військового збору. І це був основний принцип, чому обрали саме військовий збір, а не інші податки", пояснив міністр.

Нагадаємо, Кабмін подав до Верховної Ради законопроєкт щодо підвищення податків на 140 млрд грн шляхом перегляду військового збору, акцизів та деяких інших заходів.

Ставка військового збору із зарплати найманих працівників зросте з 1,5 % до 5 %. Юридичні особи — як платники податку на прибуток, так і "спрощенці" — також стануть платниками військового збору за ставкою 1 % доходу від будь-якої діяльності.


  • Проєкт наказу Міністерства фінансів України «Про внесення Змін до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП