Компенсація працівнику витрат на придбання спецодягу


◦ Оплата праці
◦ Індексація і компенсація
◦ Офіційні роз’яснення
04.03.2020

Управління Держпраці у Хмельницькій області розмістило на своєму сайті відповідь на запитання начальника відділу охорони праці ТОВ «ДМЗ КОМІНМЕТ» Сергія Михальчука під час онлайн-прийому громадян у Держпраці: чи може роботодавець замість спеціального одягу та спеціального взуття видавати працівникові відповідну грошову суму?

Євген Гавадзюк, провідний спеціаліст відділу з питань гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці Держпраці, зазначив, що відповідно до вимог ст. 163 КЗпП, ст. 8 Закону України «Про охорону праці» роботодавець зобов’язаний за свої кошти придбати спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) й безоплатно забезпечити ними працівників. Згідно зі ст. 164 КЗпП не дозволяється видавати працівникам замість спеціального одягу чи спеціального взуття грошові суми для їх придбання або матеріали для їх виготовлення.

Власник або уповноважений ним орган повинен компенсувати працівнику витрати на придбання спецодягу та інших засобів індивідуального захисту, якщо встановлений нормами строк видачі цих засобів порушено і працівник був змушений придбати їх за власні кошти. Компенсація виплачується на підставі наданих працівником документів (товарний або касовий чек).

П’ятнадцятого січня 2019 р. набули чинності Мінімальні вимоги безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці, затверджені наказом Міністерства соціальної політики України від 29.11.2018 р. № 1804 (далі — Мінімальні вимоги). Згідно з п. 7 розділу ІІІ Мінімальних вимог у разі придбання працівником спецодягу та/або інших ЗІЗ за свої кошти роботодавець зобов’язаний компенсувати всі витрати на умовах, передбачених колективним договором.

За відсутності в працівника документів, які підтверджують сплачену суму, компенсація має проводитися на умовах, передбачених колективним договором. Така компенсація, як правило, здійснюється за роздрібними цінами підприємства-виробника. У разі дострокового зношення цих засобів не з вини працівника власник або уповноважений ним орган зобов’язаний замінити їх за власні кошти.


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП