Куди сплачувати ПДФО


◦ Облік та оподаткування
◦ ПДФО та ВЗ
◦ Офіційні роз’яснення
21.04.2021

В індивідуальній податковій консультації від 24.03.2021 р. №1136/ІПК/99-00-04-03-03-06 ДПСУ розглядає питання щодо порядку сплати юридичною особою ПДФО до бюджету.

Платник податків запитує, до бюджету якої територіальної громади сплачується (перераховується) ПДФО податковим агентом, якщо підприємство фактично розташоване на землях сільської ради, але юридична (та фактичне місцезнаходження) адреса міста.

Роз’яснюється, що ПДФО сплачується юридичною особою за місцезнаходженням земельної ділянки у випадках, визначених пп. 168.4.9 ПКУ. Разом з тим «сплата податку на доходи фізичних осіб нараховується юридичною особою на заробітну плату працівника у порядку, визначеному ст. 168 Кодексу».

Уже давно настав час внести ясність у це питання. І посприяти цьому має проєкт Закону України «Про внесення змін до статей 14 та 168 Податкового кодексу України щодо зарахування податку з доходів фізичних осіб по місцю знаходження виробничих підрозділів» від 07.09.2020 р. № 4062. Ним пропонується уточнити пп. 168.4.2 ПКУ, а саме що сплата податку має здійснюватися за місцезнаходженням в т. ч. виробничих структурних підрозділів (виробництв, цехів, відділень тощо). Але за інформацією сайту Верховної Ради України, його лише включено до порядку денного.

Додамо, то ДПСУ в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі (ЗІР) у підкатегорії 103.7 роз’яснює ще такі питання.


«Запитання: до якого бюджету повинен сплачувати ПДФО суб’єкт господарювання (СГ), який не має відокремлених структурних підрозділів, а має власні або орендовані приміщення (будівлі) в різних регіонах України або/та районах міста, де працюють наймані працівники такого СГ?

Відповідь: податок на доходи фізичних осіб підлягає сплаті до відповідного місцевого бюджету за місцезнаходженням (розташуванням) власних або орендованих приміщень (будівель) в різних регіонах України, в яких працюють наймані працівники такого суб’єкта господарювання, незважаючи на відсутність у такого суб’єкта господарювання відокремлених структурних підрозділів».


«Запитання: до якого бюджету повинен сплачувати ПДФО великий платник податків, який не має відокремлених структурних підрозділів, а має власні або орендовані приміщення (будівлі) в різних регіонах України або/та районах міста, де працюють наймані працівники такого платника?

Відповідь: якщо платник податку, який перебуває на обліку в міжрегіональному управлінні ДПС (основне місце обліку), має об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, що розташовані на територіях адміністративно-територіальних одиниць, відмінних від основного місця обліку, зокрема власні та/або орендовані приміщення, в яких працюють та отримують заробітну плату наймані працівники, то такий платник податку зобов’язаний стати на облік за місцем розташування таких об’єктів (неосновне місце обліку) у відповідних головних управліннях ДПС в областях, м. Києві шляхом подання заяви про взяття на облік платника податків за неосновним місцем обліку за формою № 17-ОПП, яка може бути подана як до контролюючого органу за неосновним місцем обліку, так і до контролюючого органу за основним місцем обліку, та перераховувати податок на доходи фізичних осіб із доходів у вигляді заробітної плати до відповідного бюджету за місцезнаходженням (розташуванням) таких приміщень (неосновне місце обліку) на рахунки, відкриті в органах Державної казначейської служби».

Індивідуальна податкова консультація
від 24.03.2021 р. № 1136/ІПК/99-00-04-03-03-06

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП