Мінекономіки планує посилити відповідальність у сфері безпеки та здоров'я працівників


◦ Зміни в законодавстві
◦ Перспективні проєкти
02.06.2023

Мінекономіки оприлюднило проєкт Закону України “Про безпеку та здоров'я працівників на роботі”. Його метою є формування нової національної системи запобігання професійним ризикам шляхом впровадження на законодавчому рівні ризикоорієнтованого підходу у сфері організації безпеки та здоров'я працівників та імплементації положень європейського законодавства.

Законопроєкт передбачає запровадження системи мінімальних вимог щодо безпеки та здоров'я працівників та регулярне оцінювання роботодавцем ризиків, які можуть виникнути на конкретному робочому місці, розробку і впровадження заходів щодо їх мінімізації або усунення.

Передбачається інформування компетентних органів про всі нещасні випадки та ведення роботодавцем обліку всіх інцидентів, які потенційно могли призвести до нещасного випадку.

Також передбачена можливість покладення за рішенням суду на роботодавця матеріальної відповідальності за нанесення шкоди життю та здоров'ю працівника внаслідок недостатніх та/або неефективних заходів, вжитих роботодавцем. У такому разі роботодавець відшкодовуватиме Фонду соціального страхування витрати, понесені ним на виплати та послуги, передбачені законодавством про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві.

Законопроєкт також передбачає обов'язкове страхування відповідальності експертних організацій при укладанні договору про надання послуг у сфері безпеки та здоров'я працівників

Встановлюються обов'язки роботодавців щодо забезпечення безпеки та здоров'я окремих категорій працівників особливих категорій працівників (працівниць, які нещодавно народили, та працівниць, які годують грудьми; працівників, які не досягли 18-річного віку; працівників з інвалідністю), і передбачається обов'язок забезпечувати посилену увагу до захисту генетичного спадку працівників.


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП