Мінекономіки розʼяснило, як переоформити бронювання військовозобов’язаних за переліками посад і професій


◦ Військовий облік. Військова служба
◦ Бронювання
◦ Офіційні роз’яснення
22.01.2024

У листі від 10.01.2024 р. № 2704-20/2153-01 фахівці Мінекономіки роз'яснили особливості оформлення та переоформлення бронювання військовозобов'язаних за Порядком бронювання, затвердженим постановою КМУ від 04.02.2015 р. № 45 (далі – Порядок № 45).

Відповідно до Порядку № 45 керівникам державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств потрібно:

  • організувати взаємодію з ТЦК та СП (органами СБУ, підрозділами Служби зовнішньої розвідки України) за місцем розташування державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства щодо термінів оформлення та/або переоформлення бронювання військовозобов'язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час відповідно до Порядку;
  • підготувати визначені Порядком документи щодо бронювання військовозобов'язаних з урахуванням таких вимог:
    • військовозобов'язаним, які під час дії воєнного стану набули право на відстрочку, або прийняті на роботу в державні органи, місцеві органи, підприємства на посади, які включені до затверджених Урядом переліків посад і професій військовозобов'язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час, оформити Посвідчення та Повідомлення про зарахування військовозобов'язаного на спеціальний військовий облік (далі – Повідомлення).

У відповідних позиціях Посвідчення та Повідомлення, оформлених з урахуванням змін, внесених, зокрема, постановою КМУ від 06.06.2023 р. № 571, щодо строку дії відстрочки зазначити:

  • військовозобов'язаних, які працюють у державних, місцевих органах – «на строк проведення мобілізації»;
  • військовозобов'язаних, які працюють на підприємстві, – «на шість місяців»;
  • військовозобов'язаним підприємств, яким необхідно продовжити бронювання у зв'язку із завершенням строку дії наданої їм відстрочки від призову на військову службу на період мобілізації та на воєнний час (далі — відстрочка), оформити нові Посвідчення та Повідомлення, у яких в позиціях щодо строку дії відстрочки зазначити — «на шість місяців».

Мінекономіки зазначає, що Порядок № 45 не містить норм щодо обмежень у бронюванні військовозобов'язаних, які мають дефіцитну для Збройних сил України військово-облікову спеціальність.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП