Мінсоцполітики розробило проєкт нового Порядку видачі довідки про чисельність працюючих осіб з інвалідністю


◦ Трудовi вiдносини
◦ Особливі категорії працівників
◦ Зміни в законодавстві
◦ Перспективні проєкти
215

20.03.2024


СПО об'єднань профспілок оприлюднило для обговорення проєкт наказу Мінсоцполітики "Про внесення змін до наказу Міністерства праці та соціальної політики України від 25.03.2002 р. № 169 та визнання такими, що втратили чинність, деяких наказів Міністерства праці та соціальної політики України та Міністерства соціальної політики України".

Ним, зокрема, пропонується викласти в новій редакції Порядок видачі довідки про чисельність працюючих осіб з інвалідністю. Цей Порядок регулює механізм видачі територіальними відділеннями Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (далі – територіальні відділення Фонду) довідок про чисельність працюючих осіб з інвалідністю (далі – довідка), які мають основне місце роботи на підприємстві, установі, організації, у тому числі підприємстві, організації громадського об’єднання осіб з інвалідністю, філіях, представництвах, інших відокремлених підрозділах підприємств, установ та організацій (у тому числі міжнародних), утворених відповідно до законодавства України, які мають окремий баланс і самостійно здійснюють розрахунки із застрахованими особами, а також у фізичних осіб, які використовують найману працю (далі – роботодавці), виходячи з середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу.

Довідка надається роботодавцю територіальним відділенням Фонду за попередній рік та за попередній звітний (податковий) період.

Роботодавці для отримання довідки відповідно до свого місцезнаходження мають подати до територіального відділення Фонду такі документи:

  • заяву за формою, наведеною у додатку 1 до цього Порядку;
  • список працюючих осіб з інвалідністю за формою, наведеною в додатку 2 до цього Порядку.

Філії, представництва, інші відокремлені підрозділи підприємств, установ та організацій (у тому числі міжнародних), утворені відповідно до законодавства України, які мають окремий баланс і самостійно здійснюють розрахунки із застрахованими особами (далі – відокремлений підрозділ), подають документи окремо від юридичної особи, якою вони створені.

Територіальні відділення Фонду опрацьовують подані роботодавцем документи з використанням наданої ПФУ інформації з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування про створення підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами, які використовують найману працю, робочих місць для осіб з інвалідністю, про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю за формою згідно з додатком до Порядку надання Пенсійним фондом України Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю інформації з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Територіальні відділення Фонду після опрацювання поданих документів, за наявності у них інформації з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, протягом десяти робочих днів після їх реєстрації видають довідку про чисельність працюючих осіб з інвалідністю за формою, наведеною у додатку 4 до цього Порядку, або протягом п’яти робочих днів після отримання відповідної інформації від Пенсійного фонду України.

У разі відмови у видачі довідки роботодавцю надається обґрунтована відповідь щодо причин відмови.

Причинами відмови можуть бути:

  • подання роботодавцем документів не в повному обсязі;
  • оформлення документів неналежним чином;
  • виявлення недостовірних даних у поданих роботодавцем документах.

Територіальні відділення Фонду ведуть облік і забезпечують зберігання усієї документації щодо видачі довідок роботодавцю протягом трьох років з дати видачі довідки.

Територіальні відділення Фонду щокварталу подають інформацію щодо кількості довідок, наданих роботодавцям, до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Довідка видається безоплатно на підставі заяви роботодавця.

Довідку в паперовому вигляді отримує роботодавець чи його уповноважений представник, що діє на підставі письмового доручення роботодавця діяти від його імені стосовно визначених завдань, безпосередньо у територіальному відділенні Фонду, до якого було подано заяву про отримання довідки.

Крім того, буде визнано такими, що втратили чинність: 

  • наказ Мінсоцполітики "Про затвердження форм документів для реєстрації роботодавців у відділеннях Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю і виконання ними нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю” від 14.03.2007 р. № 98;
  • наказ Мінсоцполітики "Про затвердження форми звітності № 10-ПОІ (річна) „Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю” та Інструкції щодо її заповнення” від 27.08.2020 р. № 591.

У разі затвердження цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Також на сайті СПО об'єднань профспілок оприлюднено доопрацьований проєкт Порядку визначення осіб з інвалідністю, які можуть бути працевлаштовані, та надсилання до Державного центру зайнятості інформації про таких осіб.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП