МОН надало роз'яснення щодо оплати простою педпрацівників


◦ Трудовi вiдносини
◦ Простій
◦ Трудові відносини в окремих галузях
◦ Оплата праці
◦ Офіційні роз’яснення
06.03.2023

У листі від 24.02.2023 р. № 1/2777-23 Міністерство освіти і науки України надало роз'яснення щодо фінансування педпрацівників закладів загальної середньої освіти, яким (в яких) оголошено простій.

У 2023 році для місцевих бюджетів, заклади загальної середньої освіти яких провадять освітній процес та надали персональні дані учнів, обсяг освітньої субвенції визначено за формулою розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами, на загальних підставах згідно із постановою КМУ "Деякі питання розподілу обсягу освітньої субвенції на 2023 рік" від 30.12.2022 р. № 1472. 

Для місцевих бюджетів, в яких закладам загальної середньої освіти оголошено простій у зв'язку із окупацією чи веденням активних бойових дій, кошти для оплати простою передбачені в обласному бюджеті.

Освітня субвенція в частині оплати простою, що закладена в обласних бюджетах, дорівнює добутку 2/3 посадового окладу вчителя вищої категорії з підвищенням (на 10 %) та кількості педпрацівників закладів загальної середньої освіти, яким (в яких) оголошено простій в області, збільшений на 22 % нарахування ЄСВ. До розрахунку враховувалася кількість педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти, яким (в яких) оголошено простій в області, за даними ОВА.

Водночас ОВА мають щомісяця фінансувати вказані видатки відповідно до фактичної кількості педпрацівників, яким оголошено простій, та встановлених їм посадових окладів (ставок зарплати) згідно з тарифними розрядами і з передбаченими для них підвищеннями.

Територіальні громади, в яких є заклади загальної середньої освіти на простої, повинні будуть звертатися до ОВА за цими коштами, підтверджуючи щомісяця фактичну кількість вчителів, яким оголошено простій.

Освітня субвенція для оплати простою для педагогічних працівників закладів професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти не передбачена.

При цьому територіальні громади не мають права на освітню субвенцію для оплати простою педпрацівникам закладів загальної середньої освіти, які провадять освітній процес, надали персональні дані учнів та, відповідно до кількості цих учнів, отримали освітню субвенцію. Територіальні громади повинні оплачувати працю педпрацівників таких закладів освіти (відповідно до навантаження чи оплату простою для окремих працівників) за рахунок освітньої субвенції, яку отримали виходячи із контингенту закладу освіти. Освітня субвенція для оплати простою з обласного бюджету спрямовується виключно для закладів загальної середньої освіти, які не мають можливості відновити освітній процес, не надали персональні дані учнів та, відповідно, не отримали освітню субвенцію.


Джерело: Лист МОН

"Про додаткові роз'яснення щодо фінансування простою"

від 24.02.2023 р. № 1/2777-23

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП