Накопичувальна пенсійна система запрацює з 2023 року


◦ Соціальне страхування
◦ Пенсійне забезпечення
◦ Зміни в законодавстві
◦ Перспективні проєкти
01.12.2021

Наприкінці листопада до ВРУ надійшов проєкт Закону України «Про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення» № 2683, метою якого є трансформація системи пенсійного забезпечення громадян України шляхом створення додаткової опори — обов’язкової накопичувальної системи, яка дасть змогу здійснювати громадянам додаткові індивідуальні пенсійні накопичення на старість.

Накопичувальне пенсійне страхування — це накопичення пенсійних коштів за договором страхування, що сплачуються учасником системи загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення до досягнення ним пенсійного віку авторизованій страховій організації.

Зараз всі громадяни України мають можливість забезпечити виплату їм пенсій шляхом сплати ЄСВ та формування страхового стажу. Паралельно в Україні існує і недержавне пенсійне страхування — це складова, хоча і необов’язкова, накопичувального пенсійного забезпечення. Ці правила планують оновити. Зокрема, Закон про ЄСВ буде регулювати обов’язкову сплату не лише ЄСВ, а й додаткового накопичувального внеску до системи накопичувального пенсійного забезпечення.  

Законопроєкт передбачає також внесення змін до низки законодавчих актів щодо приведення їх норм у відповідність до запропонованої концепції обов’язкової накопичувальної пенсійної системи. При цьому у проєкті Закону визначено, що накопичувальні внески до системи загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення будуть сплачуватись з 01 січня 2023 р. А платниками накопичувального внеску, як і ЄСВ, будуть роботодавці (обов’язково) та працівники і самозайняті особи (ФОП, фізособи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, члени фермерських господарств) — на добровільних засадах.

Базою нарахування накопичувальних внесків будуть доходи учасника накопичувальної системи, одержані у формі заробітної плати (грошового забезпечення), інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які виплачуються учаснику накопичувальної системи у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами, на які нараховується ЄСВ. Для самозайнятих осіб базою буде їх оподаткований дохід.

До такої бази ставка накопичувального внеску становитиме для роботодавців:

  • 1 % від розміру заробітної плати працівників у 2023 р.;
  • 1,5 % — у 2024 р.;
  • 2 % — у 2025 р. та в наступних роках.

Передбачається, що держава теж буде фінансувати такі внески — на паритетних засадах за кошти Державного бюджету України — в межах 3 % від розміру середньої заробітної плати за одного учасника системи загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення на рік.

Законопроєктом запропонована комбінована модель функціонування системи накопичувального пенсійного забезпечення, яка передбачає акумулювання внесків в уповноваженому пенсійному фонді, створеному державою, на період до 31.12.2025 р. — перехідний період. Після проходження періоду становлення системи (перехідного періоду), а саме з 01.01.2026 р. починає діяти децентралізована модель функціонування накопичувальної пенсійної системи з можливістю для учасників системи самостійно обирати недержавний пенсійний фонд, в якому вони будуть формувати свої пенсійні накопичення.

Облік учасників накопичувальної пенсійної системи у недержавних пенсійних фондах будуть здійснювати авторизовані адміністратори недержавних пенсійних фондів.

Пенсійні накопичення учасників пенсійних фондів зберігаються від знецінення та інфляційного впливу завдяки їх інвестуванню в переважно консервативні фінансові інструменти. Інвестиційне обмеження щодо інвестування пенсійних накопичень визначені законопроєктом виходячи з консервативної інвестиційної стратегії.


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП