Нові ліміти доходу для «єдинників» та умови застосування РРО


◦ Зміни в законодавстві
10.12.2020

РРО по-новому: для кого та коли розпочнуться зміни?. Вісник. Офіційно про  податкиЗаконом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій» від 01.12.2020 р. № 1017-IX, серед іншого, змінено підхід, а отже, і граничний розмір доходу, що дає право на застосування спрощеної системи оподаткування.

Зокрема, з 01.01.2021 р. платниками єдиного податку зможуть бути (п. 291.4 ПКУ):

  • перша група — підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, або 1 млн 2 тис. грн[1] (було 1 млн грн);
  • друга група — підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у т. ч. побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:
  • не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;
  • обсяг доходу не перевищує 834 розміри мінімальної зарплати, або 5 млн 4 тис грн1 (було 5 млн грн);

Дія цього підпункту не поширюється на фізичних осіб — підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005), а також здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Такі фізичні особи — підприємці належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для такої групи;

  • третя група — підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та юридичні особи — суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 1167 розмірів мінімальної зарплати, або 7 млн 2 тис. грн1 (було 7 млн грн).

Крім того, Законом змінено деякі вимоги щодо строків застосування РРО, технічних та програмних вимог до них, а також умови застосування. Серед них вкажемо лише на одну.

Відповідно до нового п. 14 ст. 9 Закону про РРО реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються, зокрема, під час здійснення розрахунків за послуги в разі проведення таких розрахунків виключно (зверніть увагу! — Прим. ред.) за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів.

 


[1] За умови, що з 01.01.2021 р. мінімальна зарплата становитиме 6000,00 грн.


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП