Оплата листка непрацездатності в період простою


◦ Трудовi вiдносини
◦ Простій
◦ Соціальне страхування
◦ Тимчасова непрацездатність
◦ Листок непрацездатності
◦ Офіційні роз’яснення
◦ Карантин
14.04.2020

Відповідаючи на запитання щодо оплати листка непрацездатності, виданого працівнику в період простою підприємства, фахівці ГУ Держпраці у Херсонській області зазначають, що при цьому слід враховувати, що допомогу по тимчасовій непрацездатності надають застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату зарплати (доходу). Якщо застрахована особа не здійснює трудової діяльності (підприємство не працює й не оформлено простій), зарплату не нараховують. Це означає, що допомогу по тимчасовій непрацездатності не надають.

У ситуації, коли на підприємстві запроваджено простій не з вини працівника та передбачено його вихід на роботу з оплатою не нижче від 2/3 тарифної ставки, через настання тимчасової непрацездатності працівник втратить право на оплату за час простою. Тож у такому разі йому призначається допомога по тимчасовій непрацездатності на підставі виданого листка непрацездатності.

Водночас слід врахувати, що для осіб, які перебувають у закладах охорони здоров'я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв'язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій, розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності становить 50 % середньої зарплати (доходу) незалежно від страхового стажу, що передбачено частиною другою ст. 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. № 1105.

 

Джерело: Державна служба України з питань праці


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП