Оплата праці сумісників у сфері освіти


◦ Трудовi вiдносини
◦ Заміна відсутнього працівника
◦ Сумісництво. Суміщення
◦ Трудові відносини в окремих галузях
◦ Офіційні роз’яснення
27.03.2020

Міністерство освіти і науки України в листі від 23.03.2020 р. №1/9-173 роз’яснило питання оплати праці сумісників в освітніх закладах. Повідомляється, зокрема, що:

— збереження середнього заробітку, яке гарантоване працівникам відповідно до ст. 113 КЗпП, за час простою, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров'я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища, не з його вини, здійснюється лише за основним місцем роботи працівника;

— якщо сумісник є вчителем і виконує під час карантину іншу організаційно-педагогічну роботу, оплата його праці здійснюється із розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації;

— особи, які здійснюють педагогічну роботу з погодинною оплатою та в обсязі не більше 240 годин на рік, що не вважається сумісництвом, отримують заробітну плату за фактично відпрацьований та облікований закладом загальної середньої освіти робочий час в межах тижневого навантаження;

— допоміжно-обслуговуючий персонал закладів загальної середньої освіти, який працює за сумісництвом і виконує свої трудові обов'язки (прибирання, опалення), отримуює заробітну плату відповідно до умов оплати праці, встановлених у трудових договорах.

 

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Лист
від 23.03.2020 р. № 1/9-173

Щодо окремих питань трудових відносин та оплати праці сумісників

(витяг)

Згідно з рішенням Уряду (протокол № 8 від 18.03.2020 р.) та з метою попередження проявів грубих порушень конституційного права на працю працівників керівникам закладів загальної середньої освіти необхідно утримуватися від звільнення працівників без їхньої згоди у період запровадження карантину на території України. Також інформуємо щодо заборони (недопущення) звільнення працівників закладів загальної середньої освіти державної форми власності без їхньої згоди у період встановленого карантину.

Окремо звертаємо Вашу увагу на те, що умови роботи за сумісництвом регламентовано постановою КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.1993 р. № 245 та спільним наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України та Міністерства фінансів України «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 28.06.1993 р. № 43.

Відповідно до зазначених нормативно-правових актів сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві, установі, організації. Оплата праці сумісників провадиться за фактично виконану роботу.

Враховуючи, що сумісництво передбачає виконання працівником основної роботи (в цьому ж або іншому закладі), то збереження середнього заробітку, яке гарантоване працівникам відповідно до ст. 113 Кодексу законів про працю України, за час простою, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров'я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища не з його вини, здійснюється лише за основним місцем роботи працівника.

З урахуванням п. 77 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 р. № 102, якщо сумісник є вчителем і виконує під час карантину іншу організаційно-педагогічну роботу, оплата його праці здійснюється із розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації.

Особи, які здійснюють педагогічну роботу з погодинною оплатою та в обсязі не більше 240 годин на рік, що не вважається сумісництвом відповідно до Переліку робіт, які не є сумісництвом, затвердженого спільним наказом від 28.06.1993 р. № 43, отримують заробітну плату за фактично відпрацьований та облікований закладом загальної середньої освіти робочий час у межах тижневого навантаження.

Допоміжно-обслуговуючий персонал закладів загальної середньої освіти, який працює за сумісництвом і виконує свої трудові обов'язки (прибирання, опалення), отримуює заробітну плату відповідно до умов оплати праці, встановлених у трудових договорах.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП