Перехідний період для паперових "лікарняних" пропонують продовжити для виняткових випадків


◦ Соціальне страхування
◦ Тимчасова непрацездатність
◦ Листок непрацездатності
◦ Зміни в законодавстві
◦ Перспективні проєкти
20.01.2023

СПО об'єднань профспілок оприлюднило проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування». Його розроблено з метою врегулювання питання призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності на підставі паперових та електронних листків непрацездатності, а також вдосконалення процесу перевірки листків непрацездатності уповноваженими особами.

Нагадаємо, що у вересні 2022 року ВРУ була ухвалена нова редакція Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування», яка набрала чинності 1 січня 2023 року. Нею не передбачено існування паперових листків непрацездатності, тому вони не є підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Проте, як зазначено у пояснювальній записці до законопроєкту, ситуація, яка зараз виникла (активні воєнні дії та окупація частини території України, тривалість відновлення функціонування всіх електронних ресурсів на звільнених територіях), потребує продовження терміну перехідного періоду та використання у виняткових випадках паперових листків непрацездатності. Інакше з 1 січня 2023 року тисячі хворих пацієнтів, лікарі яких з тих чи інших об'єктивних причин не змогли внести дані до електронної системи охорони здоров'я та сформувати медичний висновок про тимчасову непрацездатність, не зможуть отримати страхові виплати у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності.

У разі видачі паперового листка непрацездатності для особи, яка працює за сумісництвом, за трудовим договором (контрактом) одночасно із здійсненням підприємницької чи іншої діяльності підставою для призначення допомоги буде копія паперового листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою (за наявності) за основним місцем роботи. Для застрахованих осіб, які одночасно здійснюють підприємницьку та іншу діяльність і не працюють на умовах трудового договору (контракту), копію паперового листка непрацездатності засвідчує установа охорони здоров'я, яка його видає.

Вищезазначені норми втратять чинність через один календарний рік з дня припинення або скасування воєнного стану.

Також потребує врегулювання процес перевірки листків непрацездатності та документів, що є підставою для їх формування. Зокрема, необхідно закріпити на законодавчому рівні, що перевірки медичних висновків про тимчасову непрацездатність (електронний документ, що є підставою для формування листка непрацездатності) мають право робити тільки уповноважені лікарі з відповідною кваліфікацією та досвідом роботи. Відповідно до наданих їм повноважень вони будуть перевіряти обґрунтованість медичних висновків про тимчасову непрацездатність та виносити відповідні рішення (про (не)обґрунтованість медичного висновку про тимчасову непрацездатність), що будуть основою для (не)формування вимоги Пенсійним фондом України щодо усунення порушення та повернення коштів. Тому, представляючи орган, який проводить перевірки і вимагає усунення порушення, уповноважений лікар повинен мати відповідну кваліфікацію та досвід роботи.

Відбір та залучення таких лікарів має здійснюватися за прозорою автоматизованою процедурою за допомогою електронної системи охорони здоров'я, дотримуючись принципу екстериторіальності. Саме норми про екстериторіальність та деперсоналізованість даних пацієнтів при перевірках мінімізують корупційні ризики при прийнятті рішення щодо обґрунтованості видачі або продовження листка непрацездатності.

У разі ухвалення цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.


Джерело: ДтКт

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП