Петиція про скасування військового обліку жінок: реакція Міноборони


◦ Військовий облік. Військова служба
◦ Військовий облік жінок
29.12.2021

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр назвала петицію про скасування наказу про військовий облік жінок «нормальним демократичним процесом», але зазначила, що причин для паніки немає, і наказ не став несподіванкою, оскільки він був підписаний у рамках ухваленого ще в березні закону. Вона наголосила, що військовий облік — це не призов і не мобілізація, тому нікого з жінок до армії не забиратимуть. «Паніка та переляк безпідставні — це жодним чином кардинально не змінить життя жінок», — зауважила заступниця глави Міноборони, коментуючи петицію про скасування наказу.

Вона зазначила, що «вже завтра» йти до територіальних центрів комплектування (колишніх військкоматів) не потрібно — на це є весь 2022 рік. Очікується, що протягом наступного року Генштаб створить низку документів, які зроблять процес обліку зрозумілим, прозорим та максимально зручним. Планується спростити цей процес та частково перевести його в онлайн-формат.

Вона також уточнила, що в разі виникнення «скрутних» ситуацій у країні жінки-юристи виконуватимуть функції юристів, журналісти — журналістів.

За словами Маляр, наказ Міноборони передбачає лише модернізацію та оновлення норм, що стосуються військового обліку жінок. При цьому такі норми були завжди: у постанові КМУ 1994 року, яку фактично замінили новим наказом, був чималий перелік із близько 40 професій, представниці яких підлягали обліку. Цей список, за словами Маляр, був засекреченим, і він з'явився у відкритому доступі лише у 2008 році. Деяких професій, вказаних у постанові від 1994 року, вже немає через технічний прогрес, інші з'явилися, з чим і пов'язана необхідність оновлення.

Маляр також зазначила, що наказ Міноборони від 11.10.2021 р. № 313 не є несподіванкою, оскільки закон, який передбачає військовий облік жінок, Верховна Рада підтримала абсолютною більшістю у березні 2021-го (проголосували всі, крім партії ОПЗЖ).

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП